Mansikan pääsato kypsyy kovaa vauhtia koko maassa: "Mansikoiden kuumin kausi on nyt"

Alkukesän säiden vaihtelu on tehnyt mansikalle hyvää. Pakastemarjat kannattaa hankkia heti.

mansikka
Kypsä mansikka kädessä.
Mansikat ovat nyt pulleita ja makeita.Mari Karjalainen / Yle

Mansikan pääsatokausi on käynnistynyt lähes koko maassa. Kevään ja alkukesän säät ovat olleet mansikan kasvulle suotuisia.

Luonnonvarakeskuksen mukaan sadon laatu on hyvä ja marjat ovat makeita. Aurinkoiset säät ja yö- ja päivälämpötilojen suuri vaihtelu ovat tehneet mansikoista makeita. Pakastemarjojen kanssa ei siis kannata vitkutella.

– Mansikoiden kuumin kausi on nyt, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki hehkuttaa.

Tilan olosuhteet vaikuttavat sadon kypsymiseen

Ilomäki kertoo, että ensimmäiset erät Polkaa on jo kerätty perinteisillä mansikan tuotantoalueilla Pohjois-Savossa. Toisella päätuotantoalueella Varsinais-Suomessa kausi käynnistyi jo juhannusviikolla.

Suomen kokoisessa maassa mansikkasadon eteneminen lounaisrannikolta Pohjois-Suomeen voi kestää jopa neljä viikkoa.

Pääsadon kypsyminen voi vaihdella paljonkin tilakohtaisesti vaikka jo saman maakunnan sisällä. Kypsymiseen vaikuttavat muun muassa kasvuolosuhteet, viljelytekniikka ja käytetyt lajikkeet. ProAgrian erityisasiantuntija Marja Kallela Hämeenlinnasta kertoo, että tilan pienilmasto ratkaisee paljon. Karkeasti voi sanoa, että suurten vesistöjen lähellä marja kypsyy aikaisemmin. Vesistöt varaavat lämpöä ja niiden luovuttama lämpö edistää mansikoiden kukka-aiheiden kehittymistä syksyllä.

Seuraa tilojen Facebook-sivuja

Hämeenlinnalaisen Kankaisten marjatilan yrittäjä Pirkko Kämäri kertoo, että tilalla ollaan pääsatokauden alussa. Koska sadon ajankohta voi vaihdella eri tiloilla, Kämäri vinkkaa itse mansikoita poimivia seuraamaan esimerkiksi tilojen Fecebook-sivuja. Sieltä näkee kätevästi milloin on paras hetki tulla noukkimaan marjat talteen.

Poimijoita mansikkapellolla.
Kankaisten tilalla voi hyvänä päivänä käydä jopa tuhatkunta poimijaa.Markku Lähdetluoma / Yle

Iso-Hiiden Kartanon tilalla Janakkalassa pääsadon kypsymistä vielä odotellaan. Tiina Hiidenkari kertoo, että pääsato kypsyy tilalla noin pari viikkoa etelän satoa myöhemmin.

– Maantieteellisesti olemme Etelä-Suomea, mutta kasvullisesti Keski-Suomea.

Hiidenkari kertoo, että tilalla tähdätään pitkään satokauteen. Viljelyssä on viittä lajiketta, joten pääsatoja on tavallaan useampia. Kesästä riippuen satoa tulee neljästä seitsemään viikkoa.

Viljelytunnelit suojaavat sääilmiöiltä

Pääsadon kypsyminen on mansikkakauden juhannus, uusivuosi ja joulu yhdessä. Siinä sivussa voi jäädä huomaamatta, että kotimaista mansikkaa on tarjolla nykyisin toukokuusta syyskuun lopulle asti. Kevään ensimmäiset mansikat tulevat kasvihuoneista, sitten viljelytunneleista, kunnes päästään avomaan pääsadon kimppuun. Syksyllä kausi jatkuu tunneleiden kautta kasvihuoneisiin.

Tunneli, jossa vilejllään mansikkaa.
Tunnelissa mansikka on suojassa säältä. Aurinko myös lämmittää tunnelia, mikä vauhdittaa kasvua.Esa Huuhko / Yle

Mansikan kasvihuoneviljely on kuitenkin vielä varsin pientä. Viime vuonna kasvihuoneista saatiin mansikkasatoa 180 000 kiloa, kun avomaan mansikkasato oli yhteensä noin 15 miljoonaa kiloa.

Viljelytunneleiden määrä on kasvanut viiden viime vuoden aikana merkittävästi. Tällä hetkellä tunneliviljelyssä marjoja kasvaa 47 hehtaarin alalla. Mansikoita tästä on 25 hehtaaria ja vadelmaa 22 hehtaaria. Kasvutunnelit suojaavat kasveja sään ääri-ilmiöiltä, rankkasateilta ja raekuuroilta. Aurinko myös lämmittää viljelytunneleita, mikä nopeuttaa sadon kypsymistä. Tilastoissa viljelytunneleiden sato lasketaan avomaan sadoksi.