1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ohjussopimukset

Putin irrotti Venäjän keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta

Sekä Yhdysvallat että Venäjä syyttävät toinen toistaan sopimuksen rikkomisesta.

Ohjussopimukset
S-300-ilmatorjuntaohjus nousee ilmaan kuvan taustalla. Etualalla sotaharjoitusten kohdeohjuksena käytetty RM-75 Armavir. Kuva vuoden 2017 Venäjän Astrahanissa käydyistä armeijakisoista.
S-300-ilmatorjuntaohjus nousee ilmaan kuvan taustalla. Etualalla sotaharjoitusten kohdeohjuksena käytetty RM-75 Armavir. Kuva vuoden 2017 Venäjän Astrahanissa käydyistä armeijakisoista.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka myötä Venäjä vetäytyy keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton kylmän sodan lopulla solmima ohjussopimus on kieltänyt muut kuin mereltä laukaistavat lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset.

Venäjä seuraa toimissaan Yhdysvaltoja. Presidentti Donald Trump ilmoitti viime vuoden lokakuussa maansa vetäytyvän sopimuksesta ja syytti Venäjää sen rikkomisesta. Venäjä puolestaan katsoo Yhdysvaltojen rikkoneen sopimuksen ehtoja.

Putin on varoittanut Yhdysvaltoja sijoittamasta uusia ohjuksia Eurooppaan ja sanonut Venäjän vastaavan Yhdysvaltain mahdollisiin toimiin nopeilla aseilla, joilla kestää vain pieni hetki tavoittaa kohteensa.

Toisaalta Putin ilmoitti viikonloppuna G20-kokouksen yhteydessä Osakassa, että Venäjä ja Yhdysvallat aloittavat keskustelut ydinaseiden rajoittamisesta. Tavoitteena on Start 3 -sopimus, jolla vähennettäisiin laukaisuvalmiudessa olevien Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseiden määrää.

Putin ei kertonut, milloin osapuolten on määrä käynnistää neuvottelut.

Lisää aiheesta:

Miksi ohjussopimuksen loppu ei välttämättä tarkoitakaan asevarustelukierrettä? Sotilasprofessori vastasi 10 kysymykseen INF-sopimuksesta

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi