1. yle.fi
  2. Uutiset

Titanicin säveltäjä on kuollut – Jori Sivonen teki unohtumattomia kappaleita kotimaisille suosikkilaulajille

Säveltäjä, sovittaja, muusikko ja tuottaja Jori Sivonen on kuollut. Hän oli 71-vuotias.

iskelmät
Jori Sivonen
Jori SivonenKimmo Mäntylä / Lehtikuva

Jori Sivonen kuoli aamuyöllä pitkäaikaisen sairauden murtamana helsinkiläisessä sairaalassa. Sivosen kuoleman vahvisti Ylelle hänen tyttärensä.

Sivonen alkoi säveltää kappaleita suomalaisille iskelmälaulajille 1970-luvun puolivälissä. Ensimmäinen laajempaa huomiota saanut biisi oli Paula Koivuniemen levyttämä Sua vasten aina painautuisin (1978). Vuotta myöhemmin Lea Lavenille sävelletty Ei oo ei tuu voitti Syksyn sävelen, ja Sivosen nimi alkoi tulla tutuksi kyseisen kilpailun ansiosta.

Sivonen piti Toivo Kärkeä esikuvanaan ja pyrki säveltämään kappaleita, jotka jäisivät soimaan kansan päähän. Tunnettuja biisejä ovat muun muassa Titanic, Avaa hakas, Mahtava peräsin ja pulleat purjeet, Kaunotar ja kulkuri sekä Vaskikellot.

Sanoittaja Raul Reimanista tuli Sivosen paras ystävä ja pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Sivosen säveltämiä kappaleita ovat esittäneet Koivuniemen ja Lavenin lisäksi muun muassa Irina Milan, Marjatta Leppänen, Taiska, Frederik, Kake Randelin, Eini, Solistiyhtye Suomi, Meiju Suvas ja Janne Tulkki sekä vielä 2000-luvulla esimerkiksi Anne Mattila.

Tuleva säveltäjä pääsi opiskelemaan armeijan jälkeen kontrabassoa Sibelius-Akatemiaan ja hän rahoitti opintojaan muusikkona muun muassa Carolan ja Tapani Kansan taustayhtyeissä. Sivonen soitti myös RSO:ssa sekä Helsingin kaupunginorkesterissa.

Hän oli syntynyt Juankoskella vuonna 1948. Perheeseen kuuluvat vaimo sekä kaksi lasta.

Sivosen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi