1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Tornado iski Kiinaan, miljoona määrätty evakkoon rankkasateiden vuoksi Japanissa – Sää aiheuttaa murheita ympäri maailman

Kiinaa kurittavat sekä helle että tornado, Japanissa kiusana ovat rankkasateet ja Intian helleaaltojen pelätään tekevän osan maasta asumiskelvottomaksi.

sää
Tornado iski Kaiyuanin kaupunkiin Kiinan koillisosassa
Tornado iski Kaiyuanin kaupunkiin Kiinan koillisosassa

Euroopassa on kärvistelty ennätyksellisissä lämpötiloissa, mutta sää on aiheuttanut kuolonuhreja ja vaikeuksia myös muualla maailmassa. Tässä tiivis katsaus tuoreimpiin sääuutisiin.

Kiina: Harvinainen tornado ja yli 40 asteen lämpötiloja

Kiinan Liaoningin maakuntaan iskenyt tornado tappoi keskiviikkona kuusi ihmistä. Lisäksi 190 ihmistä loukkaantui ja 3 600 kotia vaurioitui. Kiinan Global Times -sanomalehden mukaan tornadot ovat alueella harvinaisia.

Kiinan ilmatieteen laitoksen mukaan ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa yhä enemmän äärimmäisiä sääilmiöitä.

Tänä vuonna sademäärät ovat rikkoneet joillain alueilla ennätyksiä, ja noin 40 mittauspisteessä on rekisteröity historian korkeimmat lämpötilat.

Pohjoisessa Hebein maakunnassa annettiin torstaina varoitus erittäin kovasta helteestä. Lämpötilojen ennustettiin nousevan yli 40 asteen.

Kuumuus ja kuivuus vaikuttavat myös maanviljelykseen.

Rankkasateiden pelätään aiheuttavan tuhoisia maanvyöryjä Japanissa. Tässä juna Minami-Kagoshiman asemalla, maanvyörymän vieressä keskiviikkona.
Rankkasateiden pelätään aiheuttavan tuhoisia maanvyöryjä Japanissa. Tässä juna Minami-Kagoshiman asemalla, maanvyörymän vieressä keskiviikkona. EPA

Japani: Yli miljoona evakuoitu rankkasateiden tieltä, pelkona maanvyörymät

Japanin eteläosissa pelätään rankkasateiden aihettamia tulvia ja maanvyörymiä. Varmuuden vuoksi yli miljoona ihmistä on määrätty evakkoon. Torstaiaamuna Kagoshiman alueen virallisten laskelmien mukaan evakkosuojissa oli kuitenkin vain 3 000 ihmistä.

Kagoshiman kuvernööri Satoshi Mitazono varoitti asukkaita keskiviikkona, että tilanne on "erittäin vaarallinen".

Viikonloppuna alkaneissa sateissa on toistaiseksi kuollut yksi ihminen. Hänen talonsa hautautui mutavyöryn alle. Pieniä loukkaantumisia on raportoitu useita.

Kovat sateet liikkuivat torstaina luoteeseen, ja ennusteiden mukaan Japanin keski- ja itäosiin odotetaan sateita tulevina päivinä.

Intialainen mies suojasi vauvaa liinalla kesäkuun helteissä Delhissä.
Intialainen mies suojasi vauvaa liinalla kesäkuun helteissä Delhissä.Rajat Gupta / EPA

Intia: Tulevaisuudessa voi olla niin kuumaa, että ihminen ei pysty ehkä enää asumaan kaikilla alueilla

Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Intiassa pelätään, etteivät kaikki alueet kelpaa tulevaisuudessa ihmisten asuinpaikoiksi. Tänä vuonna kuumuus on vienyt jo yli sadan ihmisen hengen, ja kuumat kaudet ovat viime vuosina muuttuneet aiempaa kovemmiksi, pidemmiksi ja yleisemmiksi.

Kesäkuussa Delhissä mitattiin ennätyskuumat 48 lämpöastetta (siirryt toiseen palveluun).

Massachusettes Institute of Technologyn mukaan jotkut osat Intiassa muuttuvat niin kuumiksi, että ihmiset eivät välttämättä enää selviä siellä. Näin on, vaikka hiilidioksidipäästöjä onnistuttaisiin leikkaamaan ja maapallon lämpötilojen nousu taittamaan.

Lue seuraavaksi