Pohjois-Koreassa kadonnut australialaisopiskelija vapaana ja turvassa

Ruotsi auttoi opiskelijan kohtalon selvittämisessä.

Pohjois-Korea
Alek Sigley on perthiläinen 29-opiskelija, joka puhuu koreaa sujuvasti.
Alek Sigley on perthiläinen 29-opiskelija, joka puhuu koreaa sujuvasti. Sigleyn perhealbumi / EPA

Pohjois-Koreassa pidätetyksi pelätty australialainen opiskelija on vapaana ja turvassa. Asiasta on kertonut (siirryt toiseen palveluun) Australian pääministeri Scott Morrison. Hän puhui asiasta Australian parlamentille.

Pohjois-Koreassa opiskellut ja matkailuyrittäjänä toiminut Alek Sigley, 29, katosi viime viikolla. Hänen pelättiin joutuneen pidätetyksi.

Sydney Morning Heraldin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Sigley on nyt Kiinassa ja matkustaa Japanin Tokioon myöhemmin tänään.

Sigleyn raportoidaan (siirryt toiseen palveluun) sanoneen toimittajille Pekingissä, että hän on kunnossa.

Sigleyn tilanteesta kerrottiin sen jälkeen, kun Ruotsin lähetystön edustajat olivat tavanneet Pohjois-Korean hallinnon edustajia Pjongjangissa. Australialla ei ole lähetystöä Pjongjangissa.

Yhdysvaltalaisopiskelijan kohtalo oli karu

Vuonna 2016 yhdysvaltalainen opiskelija Otto Warmbier tuomittiin Pohjois-Koreassa 15 vuodeksi pakkotyöhön propagandajulisteen varastamisesta.

Hän vaipui koomaan ja luovutettiin lopulta Yhdysvaltoihin, jossa hän kuoli pian kotiin tuomisen jälkeen. Sanomalehti Washington Postin mukaan Pohjois-Korea oli vaatinut Yhdysvaltoja maksamaan sairaalalaskun ennen opiskelijan vapauttamista.

Warmbierin vanhempien mukaan poikaa oli kidutettu.

Lue myös: Australialaisen opiskelijan pelätään joutuneen pidätetyksi Pohjois-Koreassa – Ylen toimittajan mukaan opiskelija oli päässyt näkemään Pjongjangia läheltä