Hyppää sisältöön

Ranskalaisfanit haastoivat Michael Jacksonia hyväksikäytöstä syyttäneet miehet oikeuteen tähden kunnian loukkaamisesta

Ranskassa edesmenneenkin ihmisen kunnian loukkaaminen on rikos.

Ranskalaisfani juhlisti Michael Jacksonin syntymäpäivää Pariisissa tähden kuolinvuonna 2009. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Laulajatähti Michael Jacksonin fanit ovat tarttuneet oikeustoimiin Ranskassa puolustaakseen edesmenneen idolinsa kunniaa.

Kolme faniryhmää haastoi oikeuteen kaksi miestä jotka kertoivat Leaving Neverland -dokumentissa laulajan hyväksikäyttäneen heitä vuosien ajan.

Kanne nostettiin Ranskassa, koska siellä edesmenneen ihmisen kunnian loukkaaminen on rikos, toisin kuin Yhdysvalloissa. Ryhmät hakevat oikeudesta yhden euron symbolisia vahingonkorvauksia.

Käsittely Orleansissa sijaitsevassa tuomioistuimessa kesti vain kymmenen minuuttia. Jacksonia hyväksikäytöstä syyttäneet miehet eivät olleet istunnossa paikalla tai edustettuina.

Faniryhmät saivat tuekseen Jacksonin kuolinpesän, joka julkisti asiasta lausunnon ja toivoi suojaa vainajan kunnialle myös Yhdysvalloissa.

– Toivomme, että oikeusvoitto Ranskassa vauhdittaa liikettä Yhdysvalloissa kohti lain muutosta, joka tuo vainajille suojan kunnianloukkausta vastaan, todettiin kuolinpesän lausunnossa.

Jacksonin perhe on Yhdysvalloissa haastanut dokumentin esittäneen kaapelitelevisioyhtiö HBO:n oikeuteen ja vaatii yhtiöltä sadan miljoonan dollarin (89 miljoonan euron) korvauksia.

Orleansin oikeusistuimen on määrä antaa ratkaisunsa 9. lokakuuta, jos kanteen nostaneet voivat todistaa, että haastekirje on toimitettu syytöksiä esittäneille miehille.

Nelituntinen dokumentti sai ensi-iltansa Sundance-elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa tammikuun lopulla. Leaving Neverland kertoo yksityiskohtaisesti kahden nyt jo aikuisen miehen väitetyistä kokemuksista. Wade Robson ja James Safechuck syyttävät Jacksonin käyttäneen heitä vuosien ajan seksuaalisesti hyväksi, kun miehet olivat vielä lapsia.

Perhe ja perikunta ovat kutsuneet dokumenttia "julkiseksi lynkkaukseksi". Konkreettisia todisteita dokumentti ei Jacksonia vastaan esitä, mutta moni kriitikko on pitänyt dokumenttia uskottavana.

Syytöksiä aiemminkin

Dokumentti nosti Jacksonia aiemminkin ympäröineen hyväksikäyttökeskustelun uudelleen pinnalle.

Jo 1990-luvun alkupuolella popin kuningasta syytettiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Silloin asia soviteltiin rahalla. Jacksonin puolelta vakuutettiin, ettei järjestely tarkoittanut syyllisyyttä. Päin vastoin Jacksonin tukijat väittivät, että kysymys oli rahastuksesta.

Asia nousi uudestaan julkisuuteen vuonna 2003, kunpoptähti kertoi mielipiteitään pedin jakamisen kauneudesta lasten kanssa brittitoimittaja Martin Bashirin dokumentissa Living with Michael Jackson.

Myöhemmin samana vuonna Neverland ratsattiin osana uusia lasten hyväksikäyttösyytöksiä. Tutkimuksen aikana poliisi löysi tiluksilta ison määrän aikuisia esittävää pornografiaa ja kuvia alastomista lapsista. Jacksonia syytettiin lapsen hyväksikäytöstä ja huumaavan aineen tarjoamisesta lapselle. Oikeus vapautti laulajan kaikista syytteistä kesällä 2005.

Leaving Neverland nostati myös keskustelun myös siitä, pitäisikö laulajan musiikkiin suhtautua uusien väitteiden valossa eri tavoin – esimerkiksi moni radiokanava lakkasi soittamasta Jacksonin musiikkia dokumentin takia.

Michael Jacksonin kuolemasta tuli 25.6. kuluneeksi kymmenen vuotta. Laulaja kuoli kotonaan Los Angelesissa 50-vuotiaana anestesialääkkeen aiheuttamiin sydän- ja hengitysvaikeuksiin kesäkuussa 2009. Hänen lääkärinsä sai myöhemmin tuomion tähden kuolemantuottamuksesta.

Päivitys 19.7. klo 12.50: Tarkennettu kohtaa vuoden 2003 dokumentista ja saman vuoden tutkinnan syy-yhteydestä. Jutussa on myös tarkennettu tieto siitä, että Jackson kuoli anestesialääkkeen aiheuttamiin sydän- ja hengitysvaikeuksiin, ja että hänen lääkärinsä tuomittiin myöhemmin kuolemantuottamuksesta. Aiemmin jutussa todettiin kuoleman johtuneen sydänkohtauksesta.

Lue lisää: