Metso jakautuu kahtia, Metso Minerals ja Outotec yhdistyvät – Toimitusjohtaja Vauramo: Aivan varmasti henkilöstövaikutuksia tulee

Uuden yhtiön nimeksi tulee Metso Outotec. Metson jäljelle jäävä osa pysyy pörssissä ja sen nimeksi tulee Neles.

Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo konepajayhtiö Metson ja kaivos- ja metalliteknologiayhtiö Outotecin lehdistötilaisuudessa Helsingissä 4. heinäkuuta 2019 Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Tekijät

Konepajayhtiö Metso ja kaivosteknologiaan keskittynyt Outotec tiedottivat yhdessä tänään, että Metso Minerals ja Outotec yhdistyvät. Uuden yrityksen nimeksi tulee Metso Outotec.

Tarkoituksena on luoda johtava yhtiö, joka tarjoaa prosessiteknologiaa, laitteita ja palveluja mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille, yhtiöt kertovat.

Aurinko paistoi sekä ulkona että hotelli Kämpin kabinetissa Helsingissä, kun yhtiöiden johto kertoi suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa torstaina päivällä.

Olemme erittäin tyytyväisiä, kun saamme kertoa uudesta yhtiöstä, sanoi tyytyväisyyttä loistava Metson hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius.

Yhdistymisestä on neuvoteltu useamman kuukauden ajan. Metso jakautuu kahtia, ja suurempi osa Metso Minerals yhdistyy Outoteciin. Vanhaan Metsoon jää venttiililiiketoiminta Metso Flow Control ja se tunnetaan jatkossa nimellä Neles.

Outotecin hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta puolestaan hehkutti yritysten täydentävän toisiaan monin eri tavoin.

Uudessa yhtiössä yhdistyvät hänen mukaansa Outotecin johtavaan teknologinen osaaminen ja Metson erinomaiset palveluvalmiudet.

– Metso Minerals ja Outotec täydentävät toisiaan poikkeuksellisesti, sillä niillä ei juuri ole päällekkäisiä toimintoja, Alahuhta sanoi.

Hänen mukaansa yhtiöt toiminnot ovat toimialan arvoketjussa peräkkäin ja niiden asiakkaat tulevat eri puolilta maailmaa: Metso Mineralsin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Outotecin Euroopasta, Lähi-idästä ja Afrikasta.

Metso Outotecin yhdistetty liikevaihto olisi ollut viime vuonna 3,9 miljardia euroa tai noin 4,2 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan Metson hiljattain hankkiman McCloskeyn vaikutus.

Metson omistajille leijonanosa uudesta yhtiöstä

Yhtiön hallitukset suosittelevat yhdistymistä yksimielisesti osakkeenomistajilleen. Uuden yhtiön syntyminen edellyttää osakkeenomistajien hyväksynnän lisäksi muun muassa kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Yhdistyminen järjestetään niin, että Metson osakkeenomistajat saavat 4,3 Outotecin uutta osaketta yhtä Metson osaketta kohden. Lisäksi Metson osakkeenomistajat säilyttävät nykyiset Metson osakkeensa, joista tulee Nelesin osakkeita.

Uudesta yhtiöstä Metson omistajat omistaisivat valtaosan, 78 prosenttia.

Yhdistymissuunnitelma käänsi sekä Metson että Outotecin osakkeet nousuun Helsingin pörssissä. Alkuiltapäivästä Outotecin osake oli huimassa yli 28 prosentin nousussa keskiviikon päätöskurssiin nähden. Metson osake oli yli viiden prosentin nousussa. Nousu tasaantui iltaa kohti.

Vähennyksiä ainakin pääkonttorista

Metson nykyisestä toimitusjohtajasta Pekka Vauramosta tulee uuden yhtiön toimitusjohtaja ja Outotecin nykyisestä toimitusjohtajasta Markku Teräsvasarasta varatoimitusjohtaja.

Metson hallituksen puheenjohtajaa Mikael Liliusta ehdotetaan Metso Outotecin hallituksen puheenjohtajaksi ja Matti Alahuhtaa varapuheenjohtajaksi.

Uusi Metso Outotec voisi aloittaa ensi vuoden huhtikuussa. Yhtiöt laskevat yhdistymisen säästävän niiden kustannuksia vähintään 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Tuohon summaan yhtiö yltää Vauramon mukaan kolmen vuoden kuluessa. Yhdistymisen kustannus on samansuuruinen eli noin 100 miljoonaa euroa, mutta se on kertaluonteinen.

Työpaikkoja vähenee ainakin pääkonttorista ja hallinnosta, mutta tarkempaa tietoa yhdistymisen vaikutuksista henkilöstöön ei Vauramon mukaan vielä ole.

– Aivan varmasti henkilöstövaikutuksia tulee olemaan, esimerkiksi meillä on kaksi pääkonttoria tällä hetkellä, ne yhdistyvät, Vauramo sanoo.

Toisaalta myös Neles tarvitsee oman pääkonttorin, hän muistuttaa.

Metso Mineralsin ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Raimo Brand kertoo, että Tampereella yhdistymisellä ei ole suuria vaikutuksia. Brandin mukaan yhdistyminen vahvistaa yhtiön asemaa markkinoilla.

Metso Mineralsilla on parhaillaan käynnissä selvitys, siirtääkö se Tampereen-tehtaansa uuteen paikkaan vai jatkaako edelleen Tampereen Hatanpäällä. Tavoitteena on, että mahdollinen uusi tontti löytyisi Tampereelta.

Lue lisää: