Lisää syytteitä Kittilän kuntapäättäjille

Syyttäjä vaatii rangaistuksia virka-aseman väärinkäyttämisestä ns. Eilavaaran papereiden tilaamisesta kunnan laskuun.

Arkistokuva. Kuva: Emilia Malin / Yle

KITTILÄ Oulun syyttäjänvirasto on nostanut syytteitä niin sanottuja Eilavaaran papereita koskevan laskun käsittelystä Kittilän kunnassa. Syytteen alaiset tapahtumat liittyvät oikeudellisen palvelun tilaamiseen, käyttämiseen ja maksamiseen vuosina 2015–2017.

Syytteen ovat saaneet vuosina 2015–2017 toimineet Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja, vs. kunnanjohtaja, viisi Kittilän kunnanhallituksen jäsentä ja vs. hallintojohtaja.

Rikosnimikkeenä on virka-aseman väärinkäyttäminen. Vaihtoehtoisesti syyttäjä on vaatinut rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteessä kolme entistä vs. kunnanjohtajaa

Syytteessä ovat Kittilän kolme entistä vs. kunnanjohtajaa: Timo Kurula (kesk.), Kyösti Tornberg ja Sanna Ylinampa. Heistä Kurula ja Tornberg ovat olleet syytteessä Kittilän kunnan päätöksentekoon liittyvistä asioista aiemminkin, mutta Ylinammalla ei ole aiempia syytteitä.

Lisäksi syytteen virkarikoksesta saavat silloisen kunnanhallituksen jäsenet tai varajäsenet Raili Fagerholm (vas.), Sakari Kautto (sdp.), Yrjö-Tapio Kivisaari (kesk.), Vilho Molkoselkä (kesk.) ja Vuokko Mäntymaa (vas.). Heistä Kautto ja Kivisaari eivät ole olleet syytettyinä Kittilän päätöksenteosta aiemmin.

Avunannosta virka-aseman väärinkäyttämiseen syytetään rovaniemeläistä asianajajaa Jarmo Junturaa.

Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet.

"Syytettyjä ei ole syytä pidättää toimistaan"

Kittilän nykyisen kunnanhallituksen puheenjohtajan Pekka Rajalan (kesk.) mukaan nostetut syytteet eivät vaikuta vielä mitenkään kunnan päätöksentekoon. Syytettyjä ei tulla ainakaan toistaiseksi pidättämään toimistaan.

– Ihmettelen koko syytettä, kun Kittilän kunnasta ei ole koskaan maksettu kyseistä laskua ja kunnanhallitus valittanut siitä hallinto-oikeuteen, missä se on käsiteltävänä.

Myös Kittilän kunnanvaltuuston nykyinen 1. varapuheenjohtaja Yrjötapio Kivisaari ihmettelee syytteiden nostamista tässä vaiheessa. Kivisaari oli päättämässä ns. Eilavaara 2 -laskun maksamisesta kunnanhallituksessa varajäsenenä.

– Olen toiminut asian hoidossa virkavelvollisuuteni mukaisesti. On hämmentävää että syyttäjä nostaa syytteen asiasta, jossa laskua ei vielä edes ole maksettu, koska asiasta on tehty valitus, jonka käsittely on edelleen kesken hallinto-oikeudessa, Kivisaari sanoo lehdistötiedotteessaan.

Korjattu 4.7.2019 klo 11:21, että syytteet koskevat tapahtuma-aikaan toimineita luottamushenkilöitä. Alkuperäisestä uutisesta ja syyttäjän tiedotteesta sai sellaisen käsityksen, että syytteessä olisi kunnanhallituksen nykyinen puheenjohtaja.

Lue lisää