1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. evakuointi

Jo viisi kantelua oikeuskanslerille Isis-leirin suomalaisten lasten ja naisten palauttamisesta

Yksi kantelu on Al-Holin leirillä olevien suomalaisten omaisten, kaksi penää hallitukselta toimia terrorismia vastaan.

evakuointi
Al-Holin pakolaisleiri
Al-Holin pakolaisleirin suomalaisnaisten ja -lasten kotiuttaminen on poikinut kanteluita puolesta ja vastaan. Antti Kuronen / Yle

Oikeuskanslerille on saapunut viisi kantelua hallituksen ja ministereiden toimista Isis-leirillä olevien lasten ja naisten palauttamisessa Suomeen.

Kolme kantelua moittii Suomea siitä, ettei pakolaisleirillä olevia suomalaisia olisi aietta evakuoida. Kantelijat vetoavat sen puolesta, että suomalaisnaiset ja -lapset tuotaisiin Suomeen.

Yksi kanteluista on Al-Holin leirillä olevien omaisten laatima. Omaisten mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa. (siirryt toiseen palveluun)

Kantelijat ovat kirjoituksen mukaan valmiita maksamaan omaistensa matkan Al-Holin leiriltä kotimaahan, mutta sanovat kotouttamisen olevan mahdotonta ilman Suomen viranomaisten myötävaikutusta.

Kaksi kantelua on suunnattu leirin naisten ja lasten mahdollisia evakuointitoimia vastaan. Kanteluiden mukaan "kotouttaminen" olisi ongelmallista, ja hallitus lietsoisi näin terrorismia.

Ensimmäinen kantelu oikeuskanslerille on lähetetty kesäkuun alussa. Eduskunnan oikeusasiamiehelle ei tähän mennessä ole tullut kanteluita Al-Holin leiriläisistä.

Oikeuskanslerin virastosta kerrotaan, ettei kanteluiden ratkaisuaikataulua voida arvioida. Kanteluita voi tulla vielä lisää.

Lue seuraavaksi