1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Condoleezza Rice

Vesikidutuksen hyväksyjästä arvostetuksi professoriksi – Condoleezza Rice jätti politiikan iäksi mutta soittaa pianoa vieläkin

Ylen ulkomaantoimituksen kesäsarjassa kurkistetaan, mitä kansainvälisen julkisuuden unohtamille ihmisille kuuluu.

Condoleezza Rice tervehti kilpailijoita golf-turnauksessa 10. huhtikuuta 2019 Augustassa Georgiassa. Kuva: Tannen Maury / EPA

– Jonain päivänä työskentelen tuolla, isäni kertoi minun sanoneen. Hänestä se oli hetki, kun ilmoitin minusta tulevan jotain erityistä.

Näin Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Condoleezza Rice kuvailee mustavalkovalokuvaa NBC Todayn (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Rice seisoi lapsena Valkoisen talon edessä, kun perhe vieraili pääkaupunki Washingtonissa kotiosavaltiostaan Alabamasta.

"Älä koskaan anna kenenkään muun päättää mitä sinusta tulee."

Rice, 64, muistetaan työstään Yhdysvaltojen presidentin George W. Bushin hallinnon turvallisuusneuvonantajana sekä ulkoministerinä.

Nuorena Rice opiskeli itsensä maisteriksi pikavauhtia. Hän puhuu useita kieliä, kuten venäjää.

Presidentti George W. Bush nimitti Condoleezza Ricen ulkoministeriksi marraskuussa 2004. Kuva: EPA / Ron Sachs

Hänen kerrotaan käyttäneen sitä jo George H. W. Bushin presidenttikaudella, kun hän toimi Valkoisen talon neuvonantajana Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan asioissa vuosina 1989–91.

Rice lähestulkoon käännytti (siirryt toiseen palveluun) Venäjän presidentin Boris Jeltsinin Valkoisesta talosta.

Jeltsin oli tullut tapaamaan silloista presidenttiä, mutta saikin tietää venäjää puhuvalta Ricelta joutuvansa keskustelemaan vain neuvonantajan kanssa.

Jeltsinin kerrotaan sanoneen, ettei astu askeltakaan, jos hänelle ei taata tapaamista presidentin kanssa. Tähän Rice oli vastannut, että presidentin on paras lähteä takaisin hotellilleen.

Jeltsin oli ilmeisesti leppyyntynyt ja jäänyt Valkoiseen taloon.

Bushin lojalisti tuki Irakin sotaa

Rice ei myöhemminkään päässyt eroon Bushien perheestä.

Hänen kerrotaan auttaneen nuorempaa Bushia jo tämän ensimmäisen presidenttikampanjan aikana. Bush pyysi häntä neuvomaan ulkopoliittisissa asioissa, koska ei tiennyt esimerkiksi Kosovon sijaintia tai miten kosovolainen lausutaan.

Muistelmissaan Ricella (siirryt toiseen palveluun) on vain hyvää sanottavaa Bushista, jota hän piti "hauskana ja säännöistä piittaamattomana, mutta joka oli tosissaan politiikasta".

Ricea ja Bushia yhdisti myös vahva uskonnollisuus.

Presidentti George W. Bush, varapresidentti Dick Cheney ja turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Rice Valkoisessa talossa 11. syyskuuta 2001. Kuva: EPA / David Bohrer / Handout / US National Archives

Rice kannatti aluksi Irakin sotaa. Hän hyväksyi ensimmäisten joukossa Yhdysvaltain kuulusteluissa harjoittaman vesikidutuksen. Ricen rooli kiistellyn kidutusmenetelmän hyväksymisessä paljastui presidentti Barack Obaman tilaamasta senaatin selvityksestä.

Rice on pohtinut kirjassaan Irakin sotaa ja sanonut sen olleet kovin paikka urallaan Valkoisessa talossa. Rice ei esimerkiksi ollut uskonut voitokkaita lukuja, joita heille sodasta esiteltiin.

Hänen ahdistuksensa oli suuri, kun hän joutui toteamaan presidentille, että suunnitelmat eivät toteudu. Bush oli kysynyt, mitä Rice sitten tekisi ja Rice ei ollut osannut vastata.

Presidentti George W. Bush, CIA:n johtaja George Tenet (oik.), Valkoisen talon päällikkö Andy Card (1.vas.) sekä turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Rice (2.vas.) Camp Davidissa 29. syyskuuta 2001 ennen kuin Bush julisti terrorismin vastaisen sodan. Kuva: Eric Draper / EPA

Ricen kerrotaan huutaneen vain kerran presidentille. Tilanne liittyi pernaruttokirjeisiin, joita monet lehdet ja virkamiehet saivat vuoden 2001 terrori-iskujen aikaan.

Rice oli sanonut Bushille, ettei ole turvallista palata Valkoiseen taloon.

Pernaruttokirjeiden luoma paine oli Ricen mukaan taustalla, kun Irakin sotaan lähdettiin ja kuulustelumenetelmien koventamisesta päätettiin.

Valkoisessa talossa Rice sai kritiikkiä hallituspaikastaan energiayhtiö Chevronissa. Yhtiö oli nimennyt yhden tankkereistaan Ricen mukaan.

Ulkoministeristä opettajaksi

Ricea pidettiin (siirryt toiseen palveluun) ulkoministerinä enemmän realistina kuin idealistina. Hän pohjasi politiikkansa muutokseen, joka tapahtui syyskuussa 2001 terrori-iskujen seurauksena.

Yhdysvallat lupasi lisärahoitusta Jeninin alueelle, kun ulkoministeri Condoleezza Rice kävi palestiinalaisalue Länsirannalla vuonna 2008. Kuva: Alaa Badarneh / EPA

Ricen arvioitiin olevan vahvempi esiintyjänä ja asioiden selittäjänä kuin suurena ajattelijana.

Yhdysvallat yritti jo tuolloin saada aikaan Lähi-idän rauhaa ja sopimusta Iranin ydinohjelmasta.

Vuonna 2008 Rice oli mukana valvomassa, kun Georgia ja Venäjä sopivat tulitaukosopimuksen.

Samana vuonna Rice tapasi myös ydinaseen kehittelystä luopuneen Libyan johtajan Muammar Gaddafin Tripolissa. Tämä oli osa Yhdysvaltain politiikkaa, jonka yhtenä tarkoituksena maa halusi näyttää Iranin ja Pohjois-Korean kaltaisille maille, että politiikan muutos voi tuoda palkinnon.

Condoleezza Rice oli ensimmäinen Yhdysvaltain ulkoministeri, joka vieraili Libyassa sitten vuoden 1953. Kuva: Sabri Elmhedwi / EPA

Suomessa Rice ei koskaan käynyt. Ainoa vierailuyritys peruuntui Intiassa tehdyn terrori-iskun vuoksi joulukuussa 2008.

"Vladimir Putin pääsi valtaan politiikalla, joka lupasi maalle kunnioitusta, järjestystä ja menestystä. Sitten hän vakiinnutti itsensä valtaan ja alkoi purkaa demokraattisia tahoja, jotka olivat hänet valtaan nostaneet."

Ulkoministerikautensa jälkeen Rice palasi Stanfordin yliopistoon professoriksi. Hän on opettanut (siirryt toiseen palveluun) muun muassa talouspolitiikkaa ja valtio-oppia. Hänet on palkittu opetustyöstään kahdesti.

Vuonna 2015 Rice kertoi vieraillessaan Hong Kongissa (siirryt toiseen palveluun) olevansa tyytyväinen nykytilanteeseensa. Hän ei aio palata politiikkaan.

–Olen hyvin onnellinen yliopistoprofessorina... Parasta työssäni on se, että näkee nuorten löytävän itsensä ja saan olla osa sitä, sanoi Rice.

Nykyään Rice käy puhujana eri tilaisuuksissa ja seminaareissa. Hän on kirjoittanut muistelmiensa lisäksi useita kirjoja politiikasta ja taloudesta.

Rice haluaa edistää naisjohtajien asemaa. Hän on ollut mukana järjestämässä verkostoitumistapahtumia naisille.

Omien sanojensa mukaan Ricen motto on, ettei pidä koskaan antaa kenenkään muun päättää mitä sinusta tulee.

Pysynyt luottokonservatiivina

Yhdysvaltojen edellisen presidentin valintaa seuraavaksi ulkoministeriksi Rice ilmeisesti piti onnistuneena. (siirryt toiseen palveluun) Hänen kerrotaan luonnehtineen Hillary Clintonia loistavaksi valinnaksi.

Nykyisen republikaanipresidentin Donald Trumpin aikana Ricea on pyydetty usein kommentoimaan Trumpin politiikkaa. Ainakaan vielä ei suurta kritiikkiä ole Ricen suusta kuultu.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kesäkuussa CNBC:lle (siirryt toiseen palveluun)antamassa haastattelussa Rice kehuu nykyistä ulkoministeriä Mike Pompeota kylmäpäiseksi ja asiansa osaavaksi.

Ricen mukaan Iranin kanssa pitäisi saada aikaan uusi ydinsopimus, Euroopan tuella tosin.

Myös Kiinan kanssa pitäisi saada kauppasopimus aikaan, sillä siitä riippuu seuraavien vuosien talouskasvu maailmassa, sanoo Rice.

Condoleezza Rice Yhdysvaltojen entisen presidentin George H. W. Bushin hautajaisissa 4. joulukuuta 2018. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Ainoa asia, jossa Rice oli haastattelussa eri mieltä nykyhallinnon kanssa oli Yhdysvaltojen Meksikon-rajapolitiikka. Ricen mukaan maahanmuuttopolitiikka tulisi ratkaista siihen liittyvillä seikoilla, ei talouspolitiikalla uhkailemisella.

Rice ei ole moittinut Trumpin hallintoa sen politiikasta vähemmistöjen suhteen. Trumpin hallintoa on kritisoitu muun muassa tukevan valkoisen ylivallan asiaa.

Ricen mukaan nykytilanne on afroamerikkalaisille paljon parempi kuin menneet ajat. Hänen mukaansa Yhdysvalloista ei koskaan tule täysin värisokeaa maata sen historian takia.

Nollaa pianonsoitolla ja golfilla

Rice ei ole koskaan mennyt naimisiin eikä hänellä ole lapsia. Hän kertoo vapaa-ajalla keskittyvänsä liikuntaan, rukoiluun ja pianon soittoon. Rice on innokas golfin pelaaja.

Rice opiskeli nuorena pitkälle klassisen musiikin pianistiksi. Soiton avulla Rice kertoo nollaavansa ajatuksensa, sillä keskittyminen kohdistuu muualle kuin töihin.

Ulkoministerinä Condoleezza Rice soitti pianoa Kuala Lumpurissa Malesiassa 27. heinäkuuta 2006. Kuva: EPA / BERNAMA NEWS AGENCY

Hän on kertonyt myös olevansa innokas penkkiurheilija. Hän on myös lupautunut johtamaan (siirryt toiseen palveluun) NCAA:n eli koripallon korkeimman yliopistosarjan yhtä hallinto-osaa.

Rice on jatkanut tasaisella tahdilla pokkaamalla vuosi vuodeltä lisää erilaisia luottotehtäviä ja palkintoja kuten jo hän on koko uransa ajan tehnyt.

Lähteinä käytetty:

CNN, CNBC, NBC Today, Irish Times, New York Times ja Foreign Policy, Stanford Business. (siirryt toiseen palveluun)