Ruskea juomavesi piinaa asukkaita Lappajärvellä ja Kauhavalla – "Valkopyykin joutuu pesemään kaksikin kertaa"

Ongelmat johtuvat alueen huonosta raakaveden laadusta, eikä nykyinen vedenottamo pysty puhdistamaan vettä tarpeeksi hyvin. Parannusta tilanteeseen on tulossa vasta syksyllä.

vesihuolto
ruskeaa vettä
Ottaisitko hörpyt tällaisesta hanavedestä?Asukkaan ottama kuva

Lappajärven länsirannan ja Kauhavan Viinikan ja Lummukan asukkaita on tuskastuttanut ruskea juomavesi jo vuosien ajan. Ongelmapaikka on Lummukassa sijaitseva vedenottamo, jonka kapasiteetti ei riitä kulutushuippujen aikana.

Monet alueen asukkaat ovat turhautuneita kauan jatkuneisiin vesiongelmiin.

– Pyykinpesussa joutuu joskus pesemään valkopyykin kaksi kertaa. Mangaani- ja rautamössöä jää viemäreihin ja lavuaareihin, ja siivoamaan joutuu enemmän kuin yleensä, kertoo Lummukassa asuva Piia Lammi.

piia ja matti lammi lummukka kauhava
Piia ja Matti Lammi perheineen ovat taistelleet ruskean vesijohtoveden kanssa jo yli viisi vuotta.Kati Ala-Renko / Yle

Lappajärven kunnan rakennusmestari Asko Kuoppala kertoo, että ongelmia on esiintynyt jo noin viiden vuoden ajan, mutta akuuttina tilanne on ollut viimeiset kolme vuotta.

– Raakavesi on huonontunut. Rauta- ja mangaanipitoisuudet ovat moninkertaistuneet. Pitoisuuksien nousuun on monia syitä, eikä kukaan yksiselitteisesti osaa vastata mistä se johtuu. Virtaukset, ja suurin varmaan on nämä vuosittaiset pohjaveden pinnan alenemat kuivilla kausilla.

Ongelmaa raakavedessä on vuosien varrella Lummukan vedenottopisteellä yritetty hoitaa erilaisin konstein, muun muassa alumiinin ja lipeän avulla puhdistamalla.

Asukkaat ovat kritisoineet kuntaa myös tiedotuksen puutteesta.

– Tämä on ollut enemmänkin sellainen salaisuus, mistä ei ole saanut sanoa. Asioita on tullut julki lähinnä Facebookin ryhmissä, Lammi toteaa.

Kunnan mukaan ongelmista on tiedotettu, kun veden laadussa on ollut selviä poikkeamia raja-arvoista. Nyt kotitalouksia on neuvottu yhteydenottojen perusteella.

Tilanteeseen tulossa parannus

Lummukan vedenottopiste jää pian historiaan, sillä Lappajärven ja Kauhavan välille rakennetaan parhaillaan uutta yhdysputkea. Sen on määrä olla käytössä elo-syyskuun vaihteessa.

Lappajärven kunta on luvannut tiedottaa asukkaitaan käyttöönotosta ja sitä ennen tehtävistä putkistojen huuhtelutöistä. Vesiongelma-alueilla asuu noin 650 taloutta.

Kauhavan ja Lappajärven yhdysputkea työn alla.
Kauhavan ja Lappajärven yhdysputkea työn alla.Kati Ala-Renko / Yle