Muistathan M/S Romanticilla umpitunnelissa olleen Matiaksen? Rooli oli näyttelijä Petteri Pennilän 30-vuotisen uran täysosuma

M/S Romantic -sarjan jälkeen Petteri Pennilän työkalenteri on täyttynyt kiitettävästi.

näyttelijät
Näyttelijä Petteri Pennilä Porin kävelykadulla.
Petteri Pennilän aika Porissa alkaa olla ohi, kun Kirjurinluodon kesäteatterin Pokka pitää -näytelmän esitykset päättyvät lauantaina.Liisa Kallio / Yle

Porissa Kirjurinluodon kesäteatterissa eletään ennätyskesää, sillä Pokka pitää -näytelmän esitykset ovat olleet jatkuvasti loppuunmyytyjä. Tietynlaista elämänsä kesää elää myös esityksessä mukana oleva näyttelijä Petteri Pennilä, joka ponnahti alkuvuonna suosioon M/S Romantic -sarjan Matiaksena.

Ennen sarjaa Pennilä oli suurelle yleisölle melko tuntematon näyttelijä, vaikka kokemusta riittää.

– En ole mielestäni puskista kuitenkaan tullut. Olen tehnyt teatteria yli 30 vuotta, Pennilä sanoo.

M/S Romantic -sarjan tekijät osasivat odottaa hyvää vastaanottoa, mutta suosion laajuus tuli kaikille yllätyksenä. Sarjan kipeä ja vaikea huumori upposi suomalaisiin.

– Ei sellaista vastaanottoa voi ennakoida. Sarjan tunnistettavuus löi läpi, sillä Ruotsinlaivalla halutaan irti normaalista, mutta todellisuus on aika lattea seuraavana päivänä.

Täysillä omaan nolouteen

Petteri Pennilä keräsi ylistystä roolisuorituksestaan M/S Romanticin yksinäisenä Matiaksena, joka päätyy risteilyillan päätteeksi juomaan itsensä erittäin huonoon kuntoon. Moni on tunnistanut joko itsensä tai tuttavansa roolista.

– Kyllä joka risteilyltä löytyy näitä Matiaksia, jotka ovat yksin nurkassa aivan tukkihumalassa. Odotukset risteilystä eivät ole ihan kohdanneet todellisuutta, Pennilä sanoo.

Humalaisen esittäminen ei ole hänen mukaansa muita rooleja vaikeampaa, jos vain menee täysillä omaan nolouteensa. Pennilä oli kuitenkin ajatellut tehdä roolinsa eri tavalla kuin miten lopulta päätyi sen tekemään.

– Ensimmäisissä kuvauksissa tuli selväksi, että rooli pitää vetää paljon hitaammin ja humalaisemmin. Totesin, että jaaha, nyt ollaan tässä tilassa! Oli kuitenkin helppo luottaa ohjaajaan ja antaa mennä.

Näyttelijä Petteri Pennilä Porin kävelykadulla.
Porin kaupunki on tullut jo tutuksi Pennilälle kuukauden aikana.Liisa Kallio / Yle

Ei mikään Suomen Marlon Brando

Vaikka Petteri Pennilä seilasi suuren yleisön tietoisuuteen M/S Romanticin myötä, suhtautuu mies itse vaatimattomasti saamaansa huomioon. Porissa Pennilä saa kävellä melko rauhassa. Toki muutama ihminen on pyytänyt päästä Pennilän kanssa valokuvaan viimeisen kuukauden aikana.

– Yleensä ihmiset tulevat kertomaan, että vedit hyvin Matiaksen roolin. Joskus kehut ovat menneet ylitsevuotaviksi. Telkkarissa näyttelevät koetaan vanhoiksi tutuiksi, kun tullaan ihmisten olohuoneisiin, Petteri Pennilä sanoo.

Vaatimattomuudesta huolimatta Pennilä kokee suosion hyvänä asiana varsinkin työtilanteen takia. Kehuviin kommentteihin hän suhtautuu maltillisesti.

– Ainakin tulee mieleen, että ai niin tämä tyyppi! Rasitteeksi suosio voisi muuttua, jos siitä sellaisen tekisi omalla ajattelulla. En kuitenkaan lähde hirveästi ajattelemaan, että olisin nyt Suomen Marlon Brando.

M/S Romanticin jaksot löytyvät Yle Areenasta.

Näyttelijä Petteri Pennilä Porin kävelykadulla.
Petteri Pennilä suhtautuu suosioonsa vaatimattomasti. Toimittaja Pipsa Uutto tapasi Pennilän Porissa.