Lieksan Pankakosken puukottajan tuomio aleni hovioikeudessa

Mies sai tuomion muun muassa hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta.

tuomiot
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Itä-Suomen hovioikeus on tänään antanut ratkaisunsa Lieksan Pankakoskella viime vuoden helmikuussa tapahtuneesta väkivaltatilanteesta.

Kyse on tapauksesta, jossa nuorehko lieksalaismies puukotti kolmea asuntoonsa tunkeutunutta ja väkivaltaisesti käyttäytynyttä miestä sillä seurauksella, että yksi heistä kuoli. Kaksi muuta puukotettua saivat vakavia vammoja.

Tuomitun mukaan hän käytti teräasetta vain puolustautumiseen, sillä kolme muuta miestä olivat jo tehneet hänelle väkivaltaa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi lieksalaismiehen viime vuoden lopulla 8 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta, kahdesta hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä sekä kahdesta lievemmästä rikoksesta.

Myös hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen kyseisiin rikoksiin, mutta piti käräjäoikeuden langettamaa yhteisrangaistusta liian ankarana.

Hovioikeuden mukaan tuomittu oli ylittänyt selkeästi sen, mitä voidaan pitää tarpeellisena ja puolustettavana hätävarjelutekona, mutta kaikki olosuhteet huomioon ottaen saanut liian kovan rangaistuksen.

Hovioikeuden mukaan oikeudenmukaisen seuraamus on 7 vuotta 6 kuukautta vankeutta, eli tuomiota alennettiin vuodella.

Tuomittu vaati hovioikeudelta myös vapauttamistaan, mutta oikeuden päätöksellä hän pysyy edelleen vangittuna.