Hyppää sisältöön

Kansalaisaloite vaatii verkkokalastuksen täyskieltoa norppavesillä – kerännyt jo yli 36 000 allekirjoitusta, ministeriö perustaa norppatyöryhmän

Neljän kuutin kuolema verkkokalastuskiellon päätyttyä on herättänyt vilkasta keskustelua. Aloitteeseen on kertynyt muutamassa päivässä lähes 40 000 nimeä.

Tekijät

Verkkokalastuksen kieltämisestä saimaannorpan elinalueella on jätetty kansalaisaloite, joka on kerännyt nopeasti yli 36 000 allekirjoitusta.

Keskiviikkona jätetyssä aloitteessa ehdotetaan verkkokalastuksen kieltämistä ympäri vuoden saimaannorpan suojelemiseksi. Aloite keräsi (siirryt toiseen palveluun)torstain aikana yli 10 000 allekirjoitusta.

Tällä hetkellä verkkokalastus on kielletty valtioneuvoston asetuksella saimaannorpan elinalueilla 15.4. ja 30.6. välisenä aikana.

Keskiviikkona jätettiin myös toinen kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun), jossa halutaan kieltää verkkokalastus saimaannorpan elinalueilla syyskuun loppuun asti. Aloite on kerännyt perjantaiaamuun mennessä reilut 1 300 allekirjoitusta.

Neljä saimaannorpan kuuttia on kuollut verkkoihin kalastusrajoitusten päätyttyä tämän viikon alussa.

Ministeri Leppä: Norppakuolemat äärimmäisen ikäviä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kuvailee norppakuolemia äärimmäisen ikäviksi. Leppä sanoo maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa, että ministeriö on sitoutunut saimaannorpan suojelustrategian kannankasvutavoitteeseen, "eikä kukaan meistä toivo lisää norppakuolemia".

– Paikalliset kalastajat voisivat tässä tilanteessa kiinnittää erityistä huomiota pyydysten valintaan, jotta norppia ei jäisi pyydyksiin, Leppä vetoaa.

Ministeriö kertoo, että valtioneuvoston asetus kalastuksesta saimaannorpan suojelemiseksi tuli voimaan huhtikuussa 2016 ja on voimassa huhtikuuhun 2021 asti. Norppakanta on tämän ja sitä edeltäneen asetuksen aikana kasvanut suojelustrategian tavoitteiden mukaisesti.

Maa- ja metsätalousministeriö painottaa suhtautuvansa vakavasti havaittuihin norppakuolemiin.

Ministeriö kertookin perustavansa syksyllä yhteistyöryhmän muodostamaan kokonaiskuvaa nykyisten kalastusrajoitusten toimivuudesta ja tuloksellisuudesta suhteessa saimaannorpan suojeluun.

Työn yhteydessä järjestetään muun selvitystyön ohella alueellisia keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia saimaannorpan esiintymisalueella.

Metsähallitus vetoaa yhdessä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen kanssa Saimaalla kalastavia välttämään verkkokalastusta norppa-alueilla myös heinäkuussa.

– Vaikka verkkokalastuskielto Saimaalla on päättynyt kesäkuun loppuun, on riski kuuttien kannalta edelleen suuri, Mikkonen sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Ministeriön mukaan verkkokalastus on saimaannorpan suurin uhka ja sitä tulisi välttää norppien elinalueilla myös heinäkuussa.

– Metsähallituksen suositus norppien kannalta turvallisten pyydysten käytöstä Saimaalla on syytä ottaa vakavasti. Jotta kuuttien hukkumiset verkkoihin vältetään, alueella tulee kalastaa vain norppaturvallisesti, ministeri Mikkonen sanoo.

Juttua päivitetty 5.7. kello 7.24: Päivitetty tiedot kansalaisaloitteen allekirjoitusten määrästä ja lisätty tiedot toisesta kansalaisaloitteesta.

Juttua päivitetty 4.7. kello 16.02: Lisätty ministeri Lepän kommentit.

Juttua päivitetty 4.7. kello 18.52: Lisätty ministeri Mikkosen kommentit.

Lisää aiheesta:

.
.