Venäjän puolustusministeri: Ydinsukellusveneen palo alkoi aluksen akkuosastolta

Ministeri vakuuttaa, että aluksen ydinreaktori onnistuttiin eristämään täysin palolta ja että reaktori on käyttökunnossa.

Sukellusveneonnettomuudet
Presidentti Vladimir Putin piti toissapäivänä kriisikokouksen puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa traagisesta sukellusveneturmasta.
Presidentti Vladimir Putin keskusteli sukellusveneturmasta puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa.Alexei Druzhinina / EPA

Venäläisessä sukellusveneessä maanantaina tapahtunut tulipalo ei vaikuttanut aluksen ydinreaktoriin, kertoo maan puolustusministeri Sergei Shoigu. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä myöntää turma-aluksen olleen ydinsukellusvene.

Shoigun mukaan tulipalo oli aluksen osassa, jossa säilytetään sen akkuja.

– Tunnistimme pääsyyn onnettomuudelle, tulipalo akkuosastolla, joka myöhemmin levisi, puolustusministeri kertoi presidentille raportissaan.

Ydinreaktori sen sijaan on Shoigun mukaan täysin eristetty ja miehittämätön. Shoigu kertoi Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että miehistö pyrki suojelemaan reaktoria liekeiltä ja sai reaktorin eristettyä. Hänen mukaansa reaktori on käyttökunnossa ja alus voidaan korjata.

Shoigu oli matkannut selvittämään tulipaloa Jäämeren rannalla olevaan Severomorskin sotilassatamaan, jossa alus on nyt.

Kartta severomorsk
Derrick Frilund / Yle

Shoigu kertoi aiemmin, että miehistön jäsenten onnistui eristää liekeissä oleva osasto muusta aluksesta sulkemalla sinne johtava luukku. Tätä ennen he olivat pelastaneet osastolta siellä olleen siviilihenkilön.

Maanantainen tulipalo tappoi 14 laivaston upseeria. Uhrien joukossa oli presidentti Putinin mukaan seitsemän ensimmäisen luokan kapteenia ja kaksi, joille on annettu arvonimi Venäjän sankari. Titteli on korkea Venäjän presidentin antama tunnustus.

Mediassa spekuloitu, mikä alus on kyseessä

Aluksen nimeä ei ole vahvistettu virallisesti ja Kreml kertoi eilen, että osa tapauksen yksityiskohdista aiotaan pitää salaisina. Tietojen kerrottiin vertautuvan valtionsalaisuuksiin. Ennen asian virallista vahvistusta ehdittiin eri medialähteissä käydä eilen kovaa spekulaatiota siitä, onko kyse ydinsukellusveneestä vai ei.

Monet lähteet kertoivat, että alus kuuluu salaiselle yksikölle. Venäläiset mediat kertoivat, että lähteiden mukaan kyse olisi Losharik-nimisestä aluksesta.

Losharikin kerrottiin olevan epävirallinen nimi erittäin salaisia asioita käsittelevän meriyksikön projektille. Losharikina tunnettu alus on ydinkäyttöinen AS-12-sukellusvene.

Shoigu on aiemmin vahvistanut mediassa liikkuneet tiedot siitä, että loput miehistön jäsenet olisivat selvinneet hengissä. Hän ei kuitenkaan ole kertonut tarkkoja lukuja.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi eilen, että Losharikin miehistö on tavallisesti 25-henkinen ja koostuu yksinomaan laivaston ammattiupseereista. Jos alus on medialähteiden mukaisesti Losharik, tämä tarkoittaisi 11 miehistön jäsenen selvinneen tulipalosta.

Puolustusministeriö on kertonut tulipalon uhrien olevan sankareita. Ministeriön mukaan he pelastivat kollegansa omalla toiminnallaan, mutta maksoivat urhoollisuudesta hengellään.

Lisää aiheesta:

Venäjä vaitonainen sukellusveneturmasta – puolustusministerin mukaan osa miehistöstä onnistui pelastautumaan

14 kuoli sukellusveneonnettomuudessa Venäjällä – aluksessa oli ydinreaktori

Lähteet: AFP