Rampa ankka -komissio tapaa EU-puheenjohtajana aloittaneen Suomen untuvikkohallituksen

Väistyvän komission lyhyttä Suomen-vierailua on luonnehdittu kohteliaisuuskäynniksi.

Euroopan unioni
Jean-Claude Juncker
Suomeen vierailulle saapuva Jean-Claude Junckerin johtama komissio ei enää tee poliittisia aloitteita, vaan toimii toimitusministeriön tavoin.Emmanuel Dunand / AFP

Euroopan komissio saapuu tänään vierailulle Suomeen kuten EU:n puheenjohtajakauden alkajaisiksi on tapana. Tapaaminen tapahtuu kuitenkin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Suomen puheenjohtajuus osuu nimittäin vaalien jälkeiseen saumakohtaan.

Suomeen vierailulle saapuva Jean-Claude Junckerin johtama komissio on jo poliittisesti rampa ankka. Se ei voi tehdä enää uusia poliittisia avauksia.

Junckerin komission on määrä väistyä loka-marraskuun taitteessa, jos EU-maiden komission puheenjohtajaksi esittämä Ursula von der Leyen saa vihreää valoa Euroopan parlamentilta.

Helsingissä taas on vastassa uutuuttaan kiiltävä hallitus, jossa ainoastaan muutamalla ministerillä on laajempaa kokemusta EU-työstä.

Suomeen puheenjohtajuudesta povataan haastavaa. Ratkaistavia asioita on liikaa puoleksi vuodeksi rahoitus- ja pakolaiskysymyksistä ilmastotoimiin. EU on myös aiempaa riitaisempi.

Alkava kokous Helsingissä onkin lähinnä kohteliaisuuskäynti.

Ursula von der Leyen ja Jean-Claude Juncker
Euroopan komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker poseerasi seuraajaehdokkaakseen valitun Ursula von der Leyenin kanssa torstaina Brysselissä. Olivier Hoslet / EPA

Ilmastokysymykset tekevät paluun EU:n asialistan kärkeen

Kokouksessa on tarkoitus käydä läpi Suomen puheenjohtajuusohjelmaa ja Euroopan haasteita.

Tavan mukaan keskustellaan myös puheenjohtajuusohjelmasta. Siinä on suomalaisittain vähän kaikkea kaikille lähtien ilmaston pelastamisesta oikeusvaltioperiaatteiden suojeluun.

Eurooppa-neuvosto eli jäsenmaat julkistivat kesäkuun huippukokouksessa EU:n strategisen ohjelman seuraaville viidelle vuodelle. Se on tarkoitettu ohjaamaan seuraavaa komissiota.

Eurooppa-neuvoston ja Suomen ohjelmilla on yhteistä tartuntapintaa. Niistä löytyvät ilmastonsuojelu, kansalaisten turvallisuuden parantaminen ja sosiaalisen tasa-arvon lisääminen unionissa.

Eroa Junckerin väistyvän komission ohjelmaan sen sijaan on. Siinä ilmasto ja ympäristö loistivat poissaolollaan. Junckerin listalta löytyivät talouden vahvistaminen ja kilpailukyvyn lisääminen, koska elettiin eurokriisin jälkeistä aikaa.

Nyt ilmastokysymykset tekevät paluun EU:n asialistalle. Ne ovat tärkeimpien kysymysten joukossa. Suomen ja useiden muiden EU-maiden tavoite on tehdä EU:sta hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Komission johtoon ehdolla oleva Ursula von der Leyen ei ole kertonut vielä mitään omista kannoistaan ilmastonsuojelukysymyksessä. Von der Leyen sen sijaan peräänkuuluttaa vahvempaa yhteistä puolustusta.

Suomi tarjoaa vieraille ainakin hanavettä

Väistyvän komission vierailu on lyhyt. Se alkaa tänään illallisella pääministeri Antti Rinteen (sd) virka-asunnolla Kesärannassa. Ruokalista on ainakin toistaiseksi valtiosalaisuus.

Huomenna perjantaina Suomen hallitus ja komissio tapaavat Säätytalossa, mistä he siirtyvät presidentinlinnaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön tarjoamalle lounaalle.

Senkin makuaarteet on pidetty toistaiseksi salassa. Se tiedetään, että Suomen ohjelman mukaisesti tarjolla pitäisi olla hanavettä.

Lounaalta vieraat siirtyvät eduskuntaan, missä he tapaavat EU-asioista päättävän suuren valiokunnan ja puhemiehistön. Siihen vierailu päättyy.

Komission vierailun kanssa samaan aikaan Finlandia-talossa kokoustavat EU:n kilpailukykyministerit.

Vierailut aiheuttavat ainakin hetkittäisiä tukoksia sekä Helsingin keskustassa että lentoasemalla.