Lämmin sää houkutteli vesille – kesäkuussa hukkui yhtä paljon ihmisiä viimeksi kuusi vuotta sitten

Ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 20 ihmistä, joista juhannuksena viisi. Hukkuneista ainakin 15 oli miehiä.

hukkuminen
Pelastusrengas Munkkiniemen venesatamassa Helsingissä.
Pelastusrengas Munkkiniemen venesatamassa Helsingissä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 20 ihmistä, joista juhannuksena viisi. Hukkuneista ainakin 15 oli miehiä.

Hukkumisista yhdeksän sattui uidessa, viisi vesiliikenteessä ja yksi putoamisen seurauksena. Lopuissa viidessä tapahtumien kulku ei ole selvillä. Ennakkotilastojen mukaan alkuvuoden aikana on hukkunut yhteensä 44 ihmistä.

SUH:n mukaan alkukesän lämmin sää selittää hukkumisten määrää. Kesäkuussa hukkui yhtä paljon ihmisiä viimeksi vuonna 2013, jolloin nautittiin myös vastaavista helteistä. Viime vuonna kesäkuussa hukkui yhdeksän ihmistä ja tammi–kesäkuussa 28 ihmistä.

Vesille suunnataan liian usein myös humalassa ja ilman pelastusliivejä. Veneestä hukkuneista yli puolet on ollut päihtyneenä.

– Iso osa näistä hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät asianmukaisia pelastusliivejä, huomioisivat sääolosuhteet ja tiedostaisivat muutenkin veteen liittyvät riskit, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Kesäkuun hukkumiskuolemista kolme tapahtui Etelä-Suomessa, kuusi Itä-Suomessa, kolme Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, neljä Lounais-Suomessa, kaksi Pohjois-Suomessa ja kaksi Lapissa.