1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Pienten lasten äiti Noora Inkeroinen: Autoton arki kaupungissa olikin yllättävän helppoa

Jyväskylässä ainakin kourallinen perheitä on testannut arjessaan auton korvaamista sähköpyörillä.

Jyväskylä
Soittokello.
Toni Pitkänen / Yle

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n lastipyörälainaamosta (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että perheet ovat halunneet kokeilla peräkärryllä tai kuljetuslaatikolla varustetuilla pyörillä lasten kuljettamista, työmatkoja ja kauppareissuja.

Jyväskyläläisen Noora Inkeroisen nelihenkinen perhe on elänyt kokonaan autotonta arkea (siirryt toiseen palveluun) (Noora Inkeroisen blogi) toukokuusta lähtien.

Vanhemmille on hankittu sähköpyörät ja niillä taittuvat esimerkiksi perheen äidin yhteen suuntaan yhdentoista kilometrin mittainen työmatka, 1- ja 3-vuotiaiden lasten hoitoon kuljettaminen ja kauppareissut.

Ruokaostokset mahtuvat Inkeroisen mukaan pyörän kyytiin hyvin, varsinkin jos lapset eivät ole kauppamatkalla mukana.

Pyöräillessä saa myös liikuntaa, johon ajan löytäminen voi pikkulapsiperheessä muuten olla hankalaa.

Inkeroinen kertoo, että arki on sujunut ilman autoa jopa yllättävän hyvin.

– Olin vielä joku aika sitten sitä mieltä, että eihän lapsiperhe voi olla ilman autoa, että se on yksinkertaisesti mahdotonta. Ajatus autottomuudesta lähti mieheni ideasta, kun hän istui lapsen kanssa aamuruuhkassa ja mietti, ettei ole mitään järkeä Jyväskylän kokoisessa kaupungissa ajaa edestakaisin autolla ja viedä lasta hoitoon ja mennä töihin. Autottomuus on ollut yllättävän helppoa, kuvailee Inkeroinen.

Arkipäivän liikkumista enemmän autottomuus on aiheuttanut perheelle päänvaivaa vapaa-ajan matkoilla.

– Vapaa-ajan menoihin kaipaisi välillä autoa. Meillä asuu sukulaiset pienillä paikkakunnilla vähän kauempana ja esimerkiksi isäni luokse ei ole linja-auto yhteyttä ollenkaan. Ollaan myös kovia luonnossa liikkujia ja tykkäisimme vaeltaa kansallispuistossa, mutta niihin menee tosi huonosti julkisia kulkuneuvoja, ja jos menee, niin ajat ei oikein sovi yhteen lasten päiväunien kanssa.

Aluksi perhe ajatteli kokeilevansa autottomuutta ainakin syksyyn saakka, mutta nyt he pohtivat autotonta elämää myös talvella.

Yhteiskäyttö- ja laina-autot voivat olla aika ajoin tarpeen.

– Alkujaankin autottomuudessa mietitytti ehkä eniten kappareissut ja se, että jos lapsille sattuu jotain. Tilanne, jossa pitää nopeasti päästä terveyskeskukseen tai sairaalaan, mutta sitten ajattelin, että jos on todella kiire, niin sittenhän tilataan ambulanssi tai mennään taksilla. Ja hätätapauksessa jos menen hakkaamaan naapurin ovea, että apua lainaatko autoa, niin varmasti järjestyisi, pohtii Inkeroinen.

Lue seuraavaksi