1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Valtaosa luonnon superfoodista jää hyödyntämättä ja jotain piti keksiä: "Olen kuullut huokailua, että haluaisi lähteä marjaan, mutta..."

Arktiset Aromit -yhdistyksen uudella Marjakaveri-kampanjalla halutaan lisätä marjastusta.

marjanpoiminta
Marjan poimintaa.
Arktiset Aromit

Arktiset aromit -yhdistys on pannut alulle Marjakaveri-kampanjan marjastuksen edistämiseksi. Yhdistyksen mukaan nykyistä useampi lähtisi marjaan, jos poimimaan ei tarvitsisi lähteä yksin.

Facebook-kampanjan (siirryt toiseen palveluun) tarkoituksena on auttaa marjoista kiinnostuneita löytämään toisensa ja sopimaan yhteisiä marjaretkiä. Arktiset Aromit toivoo, että kampanjan tiimoilta perustetaan paljon paikallisia ryhmiä eri puolelle Suomea.

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo, että yhdistyksessä on jo pikään mietitty, millä keinoin marjastamista voitaisiin lisätä. Silloin päähän pälkähti tällainen idea.

– Olen kuullut huokailua, että haluaisi lähteä, mutta ei ole esimerkiksi autoa. Tai sitten ei tiedä, minne mennä, jos ei ole lapsesta asti käynyt marjassa. Minäkin olen vienyt metsään työkavereita ja sisarten lapsia, Partanenkertoo.

Mustikka Marjakaveri-kampanja
Itselleen sopivaa marjakaveria voi hakea esimerkiksi humorististen marjastajahahmojen avulla.Arktiset Aromit

Suomessa kasvaa 37 luonnonvaraista, syötävää marjaa. Arktisten Aromeiden mukaan huonoinakin satovuosina luonnossa kypsyy marjoja parikymmentä ämpärillistä jokaista suomalaista kohden. Yhdistyksen mukaan esimerkiksi puolukan ja mustika (siirryt toiseen palveluun)n sadosta on arvioitu kuitenkin saatavan talteen vain 3–10 prosenttia.

Marjakaveri-kampanja on pilotti, jolle saattaa Partasen mukaan tulla jatkoa.

– Myös sienien ja luonnon yrttien osalta voi tehdä samanlaisen kampanjan. Marjat, sienet ja luonnonyrtit voisi myös yhdistää ja kutsua kampanjaa vaikkapa Keruukaveriksi, Partanen pohtii.

Partasen mukaan kampanjassa hailutaan tuoda esille marjojen poiminnan hyvät puolet. Itsepoimittujen luonnonmarjojen myyntitulo on verotonta, mutta Partasen mukaan rahan lisäksi poimimisesta on muutakin iloa.

– Metsäretket ovat hyvää hyötyliikuntaa, ne parantavat mielialaa ja vielä suurempaa mielihyvää siitä voi saada, kun on kaveri mukana.

Lue myös: Kesän ensimmäiset thaipoimijat saapuvat Suomeen pian – Thaimaa ei nostanut viisumimäärää

Yle Akuutti: Tiesitkö tämän mustikasta

Lue seuraavaksi