1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

35 asteen märkälämpötila tappaa nopeasti hyväkuntoisenkin ihmisen – Intian miljoonakaupungeissa ei voi ehkä asua enää tulevaisuudessa

Jos kasvihuonepäästöjen tuottamista jatketaan nykyiseen tahtiin, ei ihminen voi enää asua Etelä-Aasian väkirikkailla alueilla, varoittavat tutkijat.

Ihmisiä vilvoittemassa puun alla Ganges-joen rannalla Kolkatassa, Itä-Intiassa. Kuva: PIYAL ADHIKARY/ EPA

Helleaallot ovat tappaneet Intiassa tänä kesänä yli sata ihmistä, ja niiden ennustetaan lisääntyvän tulevina vuosina.

Tyypillisesti tukahduttavat helteet osuvat Intiassa maalis- ja heinäkuun väliselle ajalle ja ne hellittävät, kun monsuunisadekausi alkaa. Viime vuosien aikana helleaaltokausia on ollut entistä useampia ja ne kestävät pidempään. Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) tuoreessa artikkelissa asiantuntijat esittävät huolensa siitä, etteivät tietyt alueet ole tulevaisuudessa enää asuinkelpoisia.

Yhdysvaltalainen Massachusetts Institute of Technology (siirryt toiseen palveluun) (MIT) on tutkinut ihmisen selviytymistä kahdessa eri tulevaisuuden ilmastoskenaariossa. Ensimmäisessä maailman keskilämpötila nousisi 4,5 celsiusasteella tämän vuosisadan loppuun mennessä. Toisessa, huomattavasti optimistisemmassa skenaariossa keskilämpötila nousisi 2,25 celsiusasetta vuoteen 2100 mennessä.

Äiti jäähdyttelee lastansa piinaavan helteen aikana. Kuva: Jagadeesh Nv / EPA

Molemmat edellisistä esimerkeistä ylittävät Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet, joissa sitouduttiin pitämään maapallon keskilämpötilan nousu alle kahdessa celsiusasteessa.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että optimistisemmassa ennusteessa koko Etelä-Aasia pysyisi ihmiselle asuinkelpoisena vielä vuonna 2100.

Asianlaita on kuitenkin toinen pessimistisemmässä skenaariossa, jossa päästöjä tuotettaisiin maailmalla nykyiseen tahtiin. Tuolloin Koillis-Intiassa sijaitsevalla Chota Nagpurin ylänköalueella sekä Bangladehissa ihminen ei voisi enää selviytyä.

Myös useilla muilla Etelä-Aasian väkirikkailla alueilla lähestyttäisiin kyseisen ennusteen mukaan rajaa, jolloin eläminen muuttuisi mahdottomaksi. Näihin alueisiin kuuluvat muun muassa Gangesin jokilaakso, Intian koillis- ja etelärannikko sekä Sri Lankan pohjoisosat.

Ihminen lopettaa hikoilun suuressa ilmankosteudessa – ja kuolee

MIT perustaa laskelmansa ihmisen selviytymiseen alueilla niin kutsuttuun märkälämpötilaan (wet bulb temperature), joka kertoo kuumuuden ja kosteuden yhteisvaikutuksen.

Suomen viime kesän helteiden aikaan Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)käsitteli märkälämpötilaa ja sen tappavaa vaikutusta ihmiseen.

Suuressa ilmankosteudessa ihmiskeho ei pysty jäähdyttämään itseään hikoilemalla. Yli 35 asteen märkälämpötilassa keho ei pysty enää poistamaan aineenvaihdunnan tuottamaa lämpöä, ja kehon ydinlämpötila alkaa nousta. Jo muutama tunti 35 asteen märkälämpötilassa tappaa hyväkuntoisenkin ihmisen.

Ihmiset suojautuivat paahtavalta auringolta New Delhissä 5. kesäkuuta. Kuva: Rajat Gupta / EPA

Alueet, joita uhkaa tulevaisuudessa asuinkelvottomuus helteiden vuoksi, ovat jo valmiiksi haavoittuvaisia. Esimerkiksi Koillis-Intiassa sijaisevat miljoonakaupungit Patna ja Lucknow ovat köyhiä, tiiviisti asutettuja ja täysin riippuvaisia maataloudesta ja kalastuksesta. Kaupungeissa asuu yhteensä neljä miljoonaa ihmistä.

Hongkongin tieteiden ja teknologian yliopiston apulaisprofessori Eun Soon maalailee synkkää tulevaisuudenkuvaa, jos kasvihuonepäästöjen tuottamista jatketaan nykyiseen tahtiin.

– Silloin on suuri riski, että yksi maailman asutetuimmista alueista altistuu tappaville helleaalloille, Soon varoittaa.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan Intia kuuluu niihin maailman maihin, joiden ennustetaan kärsivän eniten ilmastonmuutoksesta.

Lisää aiheesta:

CNN: Are parts of India becoming too hot for humans? (siirryt toiseen palveluun)

HS (2018): Tämän kesän helle on tukalampi kuin vuosi­sadan kuumin päivä – korkea märkä­lämpötila estää hien haihtumista ja voi olla ihmiselle tappava (siirryt toiseen palveluun)

Intian alkukesä oli kuivin vuosiin – monsuunikaudesta toivotaan pelastusta sadolle

Video: Tornado iski Kiinaan, miljoona määrätty evakkoon rankkasateiden vuoksi Japanissa – Sää aiheuttaa murheita ympäri maailman