1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Isis-leirin suomalaisnaiset haluavat kotiin, omaiset maksaisivat matkan, miksi edes lapsia ei haeta? Rinne: "Emme voi vain mennä leirille ja viedä ihmisiä pois"

Ruotsalaisisoisä haki noin kuukausi sitten Al-Holin leiriltä seitsemän lastenlastaan.

Isis
ISIS-leiriltä Syyriassa suomalaisnaisia.
Yle vieraili ensimmäisenä suomalaismediana al-Holin Isis-leirillä Syyriassa toukokuun lopulla ja haastatteli naisia.Yle

Suomen pääministerin Antti Rinteen (sd.) mukaan suomalaisten Isis-leirin naisten ja -lasten palauttamista koskeva asia on mutkikas.

Hallitus on selvittänyt Syyriassa sijaitsevan Al-Holin leirin tilannetta ja keskustellut kansainvälisten järjestöjen kanssa siitä, miten lapsia voitaisiin auttaa.

– Tilanne on erittäin monimutkainen. Meidän täytyy noudattaa ihmisoikeuksia ja sopimuksia, mutta taata myös Suomessa asuvien ihmisten turvallisuus, Rinne sanoi.

Rinne kommentoi asiaa päivällä EU-komission vierailuun liittyvässä tiedotustilaisuudessa Säätytalossa, kun Yle kysyi, missä asiassa mennään.

Rinteeltä kysyttiin myös, eikö asiassa pitäisi pyrkiä yhteiseen ratkaisuun EU:n sisällä.

– Siellä on ihmisiä varsin monesta maasta ja erilaisissa tilanteissa. Emme voi vain mennä leirille ja viedä sieltä ihmisiä pois, Rinne sanoi.

Hän viittasi siihen, että Syyria ja Irak ovat halunneet pitää itsellään mahdollisuuden tutkia mahdollisia rikoksia.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei halunnut täydentää Rinteen vastausta ja vaikutti muutenkin haluttomalta kommentoimaan asiaa.

Tanska päätti evakuoida 13-vuotiaan pojan

Ylen toimittaja Antti Kuronen vieraili toukokuun lopulla Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin leirillä ensimmäisenä suomalaisena toimittaja.

Leirillä olevat suomalaisnaiset kertoivat hänelle haluavansa takaisin Suomeen. Katso tästä jutusta video leirillä olevien naisten haastattelusta.

Viimeistään siitä lähtien Suomessa on käyty kiivasta keskustelua siitä, mitä leirillä oleville suomalaisnaisille ja -lapsille pitäisi tehdä.

Noin kuukausi sitten ruotsalainen isoisä Patricio Galvez haki Isis-leiriltä Ruotsiin seitsemän lapsenlastaan, joiden vanhemmat olivat kuolleet leirillä.

Tanskan valtio puolestaan päätti viime viikolla, että se evakuoi 13-vuotiaan pojan, joka oli haavoittunut vaikeasti Al-Holin leirillä.

Leirillä olevien omaiset toivovat viranomaisilta apua

Ennen juhannusta lukuisat oikeusoppineet julkaisivat Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa he katsovat, että Suomen "valtiolle seuraa ainakin velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan".

Al-Holin leirilä olevien lasten isovanhemmat kirjoittivat torstaina HS:n mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) olevansa valmiita maksamaan omaistensa matkan pois alueelta. Omaiset toivovat viranomaisilta apua.

He kirjoittivat, että "leiriltä poistuminen on laillisesti mahdotonta ilman Suomen viranomaisten myötävaikutusta siihen".

Ylen tietojen mukaan al-Holin leirillä on 11 suomalaisnaista ja 33 suomalaislasta. Kurdihallinnon mukaan vähemmän.

Olot leirillä ovat hyvin kurjat. Lämpö voi nousta alueella jopa 45 asteeseen.

Suomi ja muut Pohjoismaat pohtivat kiivaasti, mitä leirillä oleville omille kansalaisille tulisi tehdä.

Aiempi hallitus kertoi pikaisesti valmistelevansa päätöstä siitä, mitä Suomi aikoo tehdä leirillä olevien suhteen.

Entinen sisäministeri: Vain lapset haettava leiriltä

Suurta ihmetystä herättikin se, kun pääministeri Rinne (sd.) ilmoitti viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, ettei Suomi ole valmistelemassa leirillä olevien suomalaisten hakemista esimerkiksi konsulikyydillä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) twiittasi tämän jälkeen, että Suomi selvittää edelleen tilannetta monista näkökulmista.

Edellinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on arvostellut hallitusta ja Rinteen lausuntoa.

Mykkänen katsoo, että Suomen pitäisi tehdä leirillä olevien lasten suhteen poikkeuspäätös ja hakea heidät Suomeen. Mykkänen kommentoi asiaa Ylen A-studiossa keskiviikkona ja sanoi, ettei valtion tule kuitenkaan hakea lasten äitejä leiriltä.

Yle kertoi keskiviikkona, että Suomen viranomaiset ovat keskustelleet kurdien kanssa Isis-leirin suomalaisista.

Oikeuskansleri on saanut tähän mennessä viisi kantelua naisten ja lasten tilanteesta. Osa kantelijoista katsoo, että Suomen pitäisi hakea heidät. Kaksi kantelua penää hallitukselta toimia terrorismia vastaan.

Ylen kyselyssä puolet halusi Suomen hakevan suomalaislapset pois Isis-leiriltä, mutta äitien paluuta tuki vain neljännes.

Lue lisää:

Analyysi: Isis-leirin suomalaislapset ovat ensisijaisesti poliittinen ongelma, johon on tarjolla kaksi epäsuosittua ratkaisua

Suomen viranomaiset ovat keskustelleet kurdien kanssa Isis-leirin suomalaisista: "Sisäministeriössä oli paljon kysyttävää"

Punainen Risti: Hakekaa kansalaisenne al-Holin leiriltä

Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – "Haluamme takaisin Suomeen"

Katso video: Ruotsalaisisoisä kuvailee al-Holin Isis-leirin olosuhteita Ylelle: "Lapset ovat kokeneet todellisen helvetin"

Tanska evakuoi ensimmäisen Isis-lapsen leiriltä Syyriasta – 13-vuotiasta poikaa on ammuttu selkään

Suomi ei ole hakemassa Isis-leireillä olevia takaisin Suomeen – oikeusministeri Henriksson kyselytunnilla: "Hallitus ei lähde aktiivisesti hakemaan näitä ihmisiä pois"

Lue seuraavaksi