Eurooppa-kirje: Ylen kirjeenvaihtaja Petri Raivio kohtasi tyytyväisiä suomalaislobbareita Strasbourgin yössä

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Euroopan unioni
Petri Raivio
Eurooppa-kirjeen tekijänä tänään EU-erikoistoimittaja Petri Raivio.Petri Raivio, kuvankäsittely: Eetu Pietarinen / Yle

Myöhään keskiviikkoiltana Strasbourgin kävelykadulla flaneeraa vastaan joukko iloisia suomalaisia lobbareita ja europarlamentaarikkojen avustajia. Retkue on matkalla Les Aviateurs -yökerhoon, joka on tunnettu parlamentissa ja sen liepeillä työskentelevien kohtaamispaikkana.

Tämä juttu on Eurooppa-uutiskirjeestä. Voit tilata kirjeen tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Kävelen joukon jatkeena sen aikaa, että eräs lobbari ehtii kertoa tulleensa Strasbourgin avajaisistuntoon tutustumaan uusiin euroedustajiin. Toden totta: parlamentin käytävillä näkeekin tavallista enemmän edunvalvojia.

Suomalaislobbareita kiinnostaa suomalaisten europarlamentaarikkojen sijoittautuminen parlamentin valiokuntiin, jotka ovat parlamentin tärkein vaikuttamisen väylä. Valiokuntien kokoonpano julkaistiin jokunen tunti ennen kävelykadun kohtaamista.

Teollisuuden lobbarien kannalta lista lienee mieluista luettavaa. Teollisuusvaliokunnan varsinaisina jäseninä on peräti neljä suomalaismeppiä: Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Ville Niinistö (vihr.), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Henna Virkkunen (kok.).

Suomalaisten toinen suosikki on ympäristövaliokunta, johon kuuluvat Teuvo Hakkarainen (ps.), Silvia Modig (vas.) ja Nils Torvalds (r.).

Sahuriyrittäjä Hakkarainen kertoi suomalaistoimittajille aikovansa satsata valiokunnassa siihen, että metsäpolitiikka pysyy kansallisena asiana.

- Joku nurmikonhoitaja Saksasta, ei se ymmärrä metsästä mitään. Se on sama kuin meikäläinen menisi Maltalle ja yrittäisi neuvoa tonnikalankalastuksessa, Hakkarainen sanoi.

Valiokuntapaikkoja on mielenkiintoista lukea rinnan uusien edustajien sidonnaisuusilmoitusten kanssa. Torstaiaamupäivään mennessä ilmoituksen oli jättänyt kymmenen suomalaismeppiä 13:sta.

Esimerkiksi Miapetra Kumpula-Natri (sd.) jatkaa teollisuusvaliokunnassa, joka vastaa energia-alan lainsäädännöstä. Sidonnaisuusilmoituksen mukaan hän toimii samaan aikaan energiayhtiö EPV Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Koneen hallituksessa istuva kokoomuksen Sirpa Pietikäinen jatkaa puolestaan talousvaliokunnassa, jolle kuuluvat esimerkiksi rahoituskysymykset.

Molemmat edustajat ilmoittavat saavansa hallitusjäsenyyksistä 1001-5000 euroa bruttotuloa kuukaudessa. Teuvo Hakkarainen ilmoittaa tienaavansa samassa haarukassa sahayrityksestään.

Hän oli matkannut Jyväskylästä Strasbourgiin maanantaiaamuna, mutta matkalaukku pukuineen ei ollut keskiviikkoiltapäivään mennessä tullut perille. Edustaja itse ehti kuitenkin tiistain avajaisistuntoon, jossa hän ja Laura Huhtasaari (ps.) jäivät protestiksi istumaan Oodi ilolle -esityksen ajaksi.

Huhtasaari taas pyrki ryhmänsä ehdokkaana parlamentin varapuhemieheksi, mutta äänisaalis jäi 135:een, kun läpimeno olisi edellyttänyt vähintään 331 ääntä. Isot ryhmät eivät tukeneet laitaoikeiston uuden ID-ryhmän ehdokasta.

Tuloksen voi nähdä merkkinä siitä, että perussuomalaisten uudelle viiteryhmälle ei parlamentissa haluta antaa tehtäviä. Viime kaudella he kuuluivat konservatiiviryhmä ECR:ään, joka sai nyt myös varapuhemiehen tehtävän.

Ainoa suomalainen parlamentin puhemiehistössä on edelleen Heidi Hautala, joka ylitti rajan viiden äänen erolla.

# Somessa: Komission nykyinen ja entinen puheenjohtaja tapasivat

revinnainen_juncker.jpg
Twitter

Komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat Brysselissä torstaina. Der Leyenin nimityksestä sovittiin osana 28 jäsenmaan kompromissia, joka on saanut osakseen paljon arvostelua europarlamentissa.

#FAKTA Helsinki-Uusimaa EU:n innovatiivisin alue

EU:n innovaatiovertailu
EU:n innovaatiovertailu. Yle / Joel Kanerva

Pohjoismailla menee hyvin EU:n innovaatiovertailussa (siirryt toiseen palveluun). Helsinki-Uusimaa on vertailun kärjessä perässään Tukholma ja Tanskan Hovedstaden. Maakohtaisessa vertailussa kärjessä on Ruotsi perässään Suomi, Tanska ja Alankomaat.

EU:n alueellisessa innovaatiovertailussa on mukana 23 EU-maan 238 aluetta. Kokonaisuutena Eurooppa on noussut Yhdysvaltojen ohi vertailussa. EU kuitenkin menettää asemiaan suhteessa Japaniin ja Etelä-Koreaan. Lisäksi Kiina saavuttaa sitä nopeasti.

Kokonaisuudessaan innovaatioympäristön suorituskyky on kasvanut EU:ssa 159 alueella yhdeksänvuotisen tarkkailujakson aikana.

ÄLÄ MISSAA NÄITÄ: Suomi luotsaamassa eripuraista EU:ta, nuoret suomalaisyrittäjät korjaamassa EU:n kilpailukykyä ja esittelyssä Kare Halonen

EU-johtajat ympyränmuotoisessa pöydässä.
EU-maiden johtajien huippukokous pidettiin Brysselissä 20. ja 21. kesäkuuta.Stephanie Lecocq / EPA-EFE

Tällä viikollaalkoiSuomen EU-puheenjohtajakausi.

Eriupuraisen unionin luotsaaminen ei tule olemaan helppoa.

Ylen toimittaja Susanna Turunen kirjoittaa puheenjohtajamaata odottavista haasteista tässä artikkelissa.

Torstaina ja perjantaina Helsingissä kokoontuivat EU:n kilpailukyvystä vastaavat ministerit.

Suomi toivoo, että ministereille muodostuisi yhteinen näkemys siitä, miten EU:n kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

Kokemuksistaan ministereille pääsivät kertomaan nuoret suomalaiset start-up-yrittäjät, joiden näkemyksiin EU:n kilpailukyvystä pääset tutustumaan tässä jutussa.

Suomen EU-puheenjohtajakauden taustalla koneiston pitää pyörimässä sama mies, kuin kahden edellisenkin puheenjohtajuuskauden aikana.

EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen pysyy, vaikka pääministerit vaihtuvat. Lue EU-kirjeenvaihtaja Anna Karismon juttu vaikutusvaltaisesta virkamiehestä, joka tavallisesti pysyy taustalla.

Miltä Brysselin kupla näyttää somessa? Tutustu verkkolehti Politicon selvitykseen (siirryt toiseen palveluun) euroedustajien verkostoista Twitterissä.

Ensi viikolla: Kreikan vaalit ja ympäristöministereiden kokous Suomessa

Maanantaiaamuna nähdään, miten käy Kreikan pääministerin Aleksis Tsipraksen. Hänen vasemmistolainen Syriza-puolueensa on kyselyjen mukaan häviämässä parlamenttivaalit, joissa vahvoilla on keskustaoikeiston Uusi demokratia -puolue.

Tsiprasin aikana Kreikka on irtautunut hätälainaohjelmasta ja talouskin on kääntynyt ainakin paperilla kasvuun, mutta moni kreikkalainen näyttäisi kyllästyneen vasemmistohallitukseen.

Helsinkiin puolestaan kokoontuvat loppuviikosta EU-maiden ympäristöministerit puheenjohtajakauden epäviralliseen kokoukseen. Suomi pääsee ensi kertaa puheenjohtajana testaamaan, miten kunnianhimoisia ilmastotavoitteita saadaan etenemään.

Euroopan parlamentti jää sulattelemaan jäsenmaiden ehdottamia huippunimityksiä. Äänestys komission puheenjohtajasta on määrä järjestää seuraavalla viikolla.

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Jos tykkäsit, kerro kavereillekin Kirjeen voi tilata tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun) Jos keksit parannusehdotuksia, kerro meille! Voit lähettää meille kysymyksiä ja vinkkejä vastaamalla tähän viestiin. Bon weekend!

Terveisin Petri