Mallan luonnonpuiston aitaus jakaa mielipiteet – poronhoitajat mielissään, tutkijat huolissaan

Asetuksen mukaan porojen laiduntaminen alueella on kielletty, mutta asiaan etsitään saamelaisia tyydyttävää ratkaisua.

Kasvitieteelliset puutarhat, eläintarhat ja luonnonpuistot
Retkeilijöitä Mallan luonnonpuistossa
Metsähallitus päätti jättää poroilta suojaavan aidan pois Mallan luonnonpuiston hoito- ja käyttösuunnitelmasta.Ismo Pekkarinen / AOP

EnontekiöMallan luonnonpuistoa ei toistaiseksi aidata poroilta Kilpisjärvellä. Metsähallitus päätti jättää poroilta suojaavan aidan pois Mallan luonnonpuiston hoito- ja käyttösuunnitelmasta ainakin seuraavan vuosikymmenen ajaksi.

Nyt kuunneltiin muun muassa saamelaisten vetoomusta kulttuurinsa perustuslaillisesta suojasta. Käsivarren paliskunnan poroisäntänä aiemmin toiminut Tuomas Palojärvi pitää päätöstä oikeana.

– Siitä väännettiin monta vuotta, ja sinne vedettiin jo tolpatkin. Mutta minun mielestäni poro kuuluu Lapin luontoon, ja se ei aitaamisella parane se asia, ainakaan Mallan osalta.

"Poronhoitajilla pitää olla myös vastuu luonnosta ja kestävästä kehityksestä"

Kilpisjärvellä sijaitseva Helsingin yliopiston biologinen tutkimusasema on vuosia vedonnut Metsähallitukseen, että se aitaisi Mallan luonnonpuiston.

Porojen laidunkierto eri alueille ei ole enää yhtä tehokasta kuin ennen, ja se näkyy myös puiston ja koealojen kulumisena, sanoo palvelukoordinattori Rauni Partanen Kilpisjärven biologiselta tutkimusasemalta.

– Kaikilla meillä toimijoilla täällä pitäisi olla vastuu luonnosta ja kestävästä kehityksestä, niin poronhoitajilla kuin turisteillakin. Nythän nämä porot kuluttavat ylettömästi tätä (Mallan) luontoa, että myös vastuu pitää olla myös sillä sektorilla tästä asiasta.

Mallan luonnonpuiston alueelle on rakennettu joitakin esteitä poron liikkumiselle. Poroja houkutellaan kesäaikaan Mallalta pois kauemmaksi rakennetulla porojen räkkäsuojalla. Lisäksi uhanalaisimpien kasvilajien esiintymiä on aidattu porojen ulottumattomiin.

Metsähallitus aikoo nyt seurata, elpyykö luonto näillä järjestelyillä. Päätöksiä jatkotoimista tehdään sen jälkeen.

Lue lisää

Metsähallitus: Ei aitaa Mallan luonnonpuiston ympäri

Ympäristöministeriö haluaa lopettaa porojen laidunnuksen Mallassa