1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Mikkelissä viuhuvat viikonloppuna miekat ja keihäät, kun sadat boffaajat ottavat toisistaan mittaa

Boffauksessa yhdistyvät keskiaika, kilpaurheilu ja kavereiden rento mätkiminen.

Kypäriä ja haarniskoita tilaillaan netistä tai tehdään itse. Ne auttavat pysymään taistelussa pitempään mukana, sillä suojavarusteisiin osuessa vasta toinen isku on kuolettava. Ilman suojuksia jo ensimmäinen isku ratkaisee. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Viikonloppuna Mikkeliin kerääntyy yli 700 keskiaikaisiin varusteisiin pukeutunutta soturia, kun kaupungissa järjestetään 5.–7. heinäkuuta Suomen suurin boffaustapahtuma Sotahuuto.

Boffaus on taistelua pehmustetuilla miekoilla, keihäillä ja muilla keskiaikaisilla aseilla. Lajin suosio näyttää kasvavan, sillä tapahtumaan osallistuu joka vuosi enemmän harrastajia.

Aseet muoviputkea ja pehmustetta

Kymmenen vuotta boffausta harrastaneen jyväskyläläisen Eetu Kinnusen mukaan isoin työ tapahtumaan valmistautumisessa on varusteiden tarkastaminen niin, että ne ovat tapahtuman sääntöjen mukaisia.

Pehmustetut aseet eli bofferit rakennetaan ilmastointiputkesta ja vaahtomuovista. Treeneissä harjoitellaan joskus tiettyjä liikkeitä, mutta useimmiten parituntinen käytetään puhtaasti kavereiden mätkimiseen.

Taistelut kestävät vain muutamia minuutteja silloinkin, kun osallistujia on satoja.

– Vaikka on porukkaa on paljon, niin tämä on nopea laji. Kohtaamiset kestävät neljästä viiteen minuuttia, Kinnunen kertoo.

Jyväskylästä Sotahuutoon osallistuu tänä vuonna noin 40 hengen joukkue sekä muihin joukkueisiin kuuluvia yksittäisiä taistelijoita.

– Tämä on joukkuelaji, ja se on tässä oikeastaan se ydin. Isoimmissa taisteluissa koko osallistujamassa jaetaan kahteen osaan, jolloin molemmilla puolilla on yli 300 taistelijaa.

Fyysinen laji vaatii kuntoa

Sotahuuto-tapahtuma perustuu joka vuosi johonkin historialliseen sotaan tai konfliktiin. Tänä vuonna viitekehyksenä on Vlad Seivästäjän Valakian ruhtinaskunta 1400-luvulla.

Lajia harrastaakseen ei kuitenkaan tarvitse olla historiasta innostunut.

– Ihmiset hakevat tästä vähän eri asioita. On monia, joita vahvasti kiinnostaa historiallinen puoli, ja sitten on niitä, jotka ovat siellä kilpaurheilemassa.

Moni askartelee itselleen keskiaikaistyylisiä kypäriä ja haarniskoita, jotka suojaavat iskuilta. Laji vaatii hyvää peruskuntoa, nopeutta ja liikkuvuutta. Vauhdikkaissa taisteluissa hikeä irtoaa, eikä historiallista kontekstia aina ehdi miettiä varusteista huolimatta.

– Ei siellä ihan hirveästi muuhun kuin siihen suoritukseen pysty keskittymään. Itse olen siellä tekemässä sellaista suoritusta, mitä olen treenannutkin. Pitkälti lihasmuistilla siellä mennään, Kinnunen toteaa.