1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palvelusetelit

Keski-Uudenmaan terveyspalveluissa käyttöön vapaaehtoiset palvelusetelit loppuvuodeksi – Valinnanvapauskokeilu päättyy elokuussa

Vapaaehtoiset palvelusetelit kohdistetaan suunterveydenhuoltoon sekä lääkäreiden ja hoitajien vastaanotoille.

palvelusetelit
Läheltä
Yle

Keski-Uudellamaalla kokeillaan palveluseteleitä terveyspalveluissa valinnanvapauskokeilun päättymisen jälkeen.

Keski-Uudenmaan kuntayhtymän valtuusto on päättänyt ottaa loppuvuodeksi käyttöön vapaaehtoiset palvelusetelit.

Setelit kohdistetaan suunterveydenhuoltoon sekä lääkäreiden ja hoitajien vastaanotoille.

Esimerkiksi suunterveydenhuollossa seteli tarjotaan kolmeksi vuodeksi, jolloin välttämättömän hoidon lisäksi seteli kattaa myös jatkohoidon ja seurannan. Potilas voi kuitenkin itse niin halutessaan vaihtaa sopimusta kuuden kuukauden välein.

Seteleitä käytetään täydentämään kuntayhtymän palveluja, ja henkilökohtainen budjetti laajenee kaikille keskiuusmaalaisille, kertoo kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

– Mallia ei ole tarkoitettu yksinomaan ruuhkanpurkutilanteisiin, vaan painopiste on ennaltaehkäisyssä, mikä on hyvin poikkeuksellista. Tietääksemme vastaavia, näin vahvasti ennaltaehkäisyyn painottuvia, palvelusetelimalleja ei ole tällä hetkellä muualla.

Uudenmaan alueellinen valinnanvapauskokeilu päättyy asiakkaille elokuun lopussa. Kokeiluun osallistuneet siirtyvät takaisin julkisille terveysasemille tai vaihtoehtoisesti saavat palveluseteleillä palvelua muualta.

Keski-Uudenmaan kuntayhtymän sote-palveluiden piirissä on noin 200 000 ihmistä Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa ja Tuusulassa.

Lue seuraavaksi