1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanissa kenraalit ja protestoijat pääsivät sopuun hallinnosta

Neuvoston puheenjohtajuus on kiertävä.

Poliittinen kriisi Sudanissa on jatkunut kuukausia. Laajoissa mielenosoituksissa on vaadittu siviilien mukaanottamista maan hallintoon. Kuva: MARWAN ALI/ EPA

Sudanin kuukausia jatkunut poliittinen kriisi on loppumassa. Maata nyt hallitsevat kenraalit ja siviiliprotestoijat ovat päässeet sopuun lähivuosien hallinnosta. Läpimurto neuvotteluissa saatiin perjantaina.

Osapuolet sopivat itsenäisen neuvoston perustamisesta. Neuvoston puheenjohtajuus on kiertävä sotilaiden ja siviilien kesken.

– Neuvoston toimikausi on seuraavat kolme vuotta tai vähän yli, kertoi välittäjänä toiminut Mohamed El Hacen Lebatt toimittajille.

Sopimus vallanjakamisesta saavutettiin kaksi päivää kestäneissä neuvotteluissa. Aiemmat neuvottelut katkesivat toukokuussa, kun osapuolet eivät päässeet sopimukseen siitä johtaako neuvostoa sotilas vai siviili.

Sotilaiden ja siviiliprotestoijien välit kiristyivät entisestään, kun sotilaat iskivät protestoijien leiriin kesäkuun alussa. Välikohtauksessa kuoli kymmeniä ja satoja haavoittui.

Lue lisää:

"Sudaniin pitää saada sellainen rauha, että aseiden ääni ei kuulu kovempaa kuin diplomatian ja kansan ääni" – 21-vuotias aktivisti Ajak Majok uskoo demokratian olevan mahdollinen

Mielenosoittajat valtasivat kadut Sudanissa – pelätyt RSF-joukot partioivat kaduilla konekiväärein