Hyppää sisältöön

50 000 nimeä täynnä – kansalaisaloite verkkokalastuksen täyskiellosta norppavesillä etenee eduskuntaan

Neljä saimaannorpan kuuttia on kuollut verkkoihin kalastusrajoitusten päätyttyä tämän viikon alussa.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kansalaisaloite verkkokalastuksen kieltämisestä saimaannorpan elinalueella on kerännyt vaadittavat 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan.

Keskiviikkona jätetyssä aloitteessa (siirryt toiseen palveluun) ehdotetaan verkkokalastuksen kieltämistä ympäri vuoden saimaannorpan suojelemiseksi. Tällä hetkellä verkkokalastus on kielletty valtioneuvoston asetuksella saimaannorpan elinalueilla 15.4.–30.6.

Neljä saimaannorpan kuuttia eli poikasta on kuollut verkkoihin kalastusrajoitusten päätyttyä tämän viikon alussa. Saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi torstaina aikovansa perustaa työryhmän pohjustamaan vuoden 2021 kalastusrajoitusasetusten valmistelua. Ministeriön tavoitteena on vahvistaa saimaannorpan suojelua yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Ministeriö on pyytänyt paikallisia kalastajia kiinnittämään erityistä huomiota pyydysten valintaan, jotta norppia ei jäisi pyydyksiin.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja Metsähallitus ovat vedonneet kalastajiin, jotta nämä välttäisivät verkkokalastusta norppavesillä myös heinäkuussa. Ympäristöministeriön mukaan verkkokalastus on saimaannorpan suurin uhka.

Norppien tiukemmasta suojelusta on laitettu vireille myös toinen, mutta huomattavasti maltillisempi kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun). Aloitteessa vaaditaan verkkokalastuskiellon jatkamista syyskuun loppuun saimaannorpan pesimäalueella. Kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut perjantaina puolenpäivän aikaan parisen tuhatta ihmistä.

Lue myös:

.
.