Kärnä ennätyssurkeasta kannatuksesta: Keskustalla on identiteettikriisi

Lappilaisedustajan mukaan jokaiseen mahdolliseen suuntaan kumartelun pitää loppua ja selkeät mielipiteet on sanottava, vaikka joku suuttuisi.

Mikko Kärnä
Mikko Kärnä keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa Helsingissä.
– Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu, Mikko Kärnä toteaa.Antti Aimo-Koivisto / lehtikuva

Lappilaisen kansanedustajan Mikko Kärnän (kesk.) mukaan puolueen ennätysalhainen kannatus johtuu keskustan ajatuksen katoamisesta.

Hänen mielestään keskustalaiset ja keskustaa äänestäneet eivät enää tiedä, millainen puolue keskusta on ja miksi se on olemassa. Kärnän mukaan jokaiseen mahdolliseen suuntaan kumartelun pitää loppua ja selkeät mielipiteet on sanottava, vaikka joku suuttuisi.

– Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu, Kärnä toteaa.

Ylen torstaina julkistaman mielipidetiedustelun mukaan keskustan kannatus on laskenut historiallisen alas, 11,7:ään prosenttiin.

Kärnä halusi oppositioon

Kärnä sanoo tienneensä, että keskustan kannatus tulee putoamaan hallitukseen lähtemisen myötä.

– Olin aivan varma että näin tapahtuu ja siksi esitinkin alunperin, että puolue lähtisi suosiolla oppositioon. En kuitenkaan pidä hallitukseen menoa tällä hallitusohjelmalla virheenä, päinvastoin. Suomella on nyt keskustalaisin hallitusohjelma koskaan, lappilaisedustaja sanoo tiedotteessaan.

Kärnän mielestä tulevalla puoluejohdolla on valtava haaste keskustan suunnan kääntämisessä ja puolueen viestin kirkastamisessa.

– Politiikan todellisten sisältöjen merkitys kannatukselle on nykymaailmassa valitettavan pieni. Tärkeämpää on tunteiden herättäminen ja rohkeat mielipiteet.