Leimojen kerääminen rippikoulun paperipassiin loppuu – Uudistuksessa nuoret pääsevät vaikuttamaan rippileirin sisältöön ja kuittaavat kirkkokäynnin selfiellä

Rippikoulua on kehitetty yhä nuorilähtöisemmäksi viime syksynä virallisesti käyttöönotetun uuden rippikoulusuunnitelman pohjalta. Savonlinnassa on meneillään jo toinen rippikoulukausi uuden suunnitelman pohjalta.

rippikoulu
Kuvassa rippikoululainen Venla Viremo (vas.), Savonlinnan seurakunnan pastori Johanna Tykkyläinen ja isonen Pihla Sairanen (oik.).
Kuvassa rippikoululainen Venla Viremo, Savonlinnan seurakunnan pastori Johanna Tykkyläinen ja isonen Pihla Sairanen. Kati Rantala / Yle

Uuden rippikoulusuunnitelman keskiössä on nuori. Tavoitteena on, että nuoret pääsevät vaikuttamaan rippileirin sisältöihin esimerkiksi valitsemalla siellä käsiteltäviä teemoja. Muun muassa ilmastokysymykset ja “kelpaanko minä?” ovat olleet nuorille tärkeitä aiheita.

– Mielessä on ilmastonmuutos, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvät asiat, ja ihmisoikeudet kiinnostavat monia, pastori Johanna Tykkyläinen Savonlinnan seurakunnasta sanoo.

Uusi rippikoulusuunnitelma otettiin virallisesti käyttöön viime syksynä. Savonlinnassa se oli käytössä jo siirtymävaiheessa ja rippikoulua käydään uuden suunnitelman pohjalta jo toista vuotta.

Selfiet joulu- ja pääsiäiskirkoista käyvät todistukseksi osallistumisesta

Uuden suunnitelman myötä rippikoulukin on nykyaikaistunut. Esimerkiksi riparipasseista, joihin kerätään itsenäisesti jumalanpalveluskäyntejä ja muita merkintöjä, ollaan luopumassa kokonaan.

Savonlinnassa riparipassit eivät ole enää käytössä, vaan jumalanpalveluksissa käydään yhdessä oman ryhmän kanssa. Lisäksi joulu- ja pääsiäiskirkoista voi ottaa selfien todistukseksi osallistumisestaan.

Rippikoulu-uudistuksen jälkeenkin moni asia säilyy samana. Isoset ovat edelleen yksi syy rippikoulun suosioon. He ovat esimerkkejä, joita rippikoululaiset arvostavat. Isosena toimiminen on monelle nuorelle ensimmäinen kesätyö.

Ehtoolliselle jo ennen konfirmaatiota

Rippikoulua on uudistettu viimeksi lähes parikymmentä vuotta sitten. Edellinen uudistus tehtiin vuonna 2001. Nuorilähtöisyyden ohella yksi iso konkreettinen muutos liittyy ehtoolliskasvatukseen: rippikouluryhmiä kannustetaan osallistumaan ehtoolliselle jo ennen konfirmaatiota.

– Meillä on ollut ehtoollisopetus siinä rippikoulun alussa, ja sen jälkeen nuoret ovat päässeet halutessaan osallistumaan ehtoolliselle pari–kolme kertaa rippikoulun aikana, pastoriJohanna Tykkyläinen Savonlinnan seurakunnasta sanoo.

Rippikouluun osallistuu vuosittain yli 45 000 nuorta. Se on lähes 80 prosenttia ikäluokasta. Savonlinnan seurakunnassa rippikoulun käy tänä vuonna reilut 300 nuorta.