Mansikoiden kotimaisuutta testataan Pohjois-Karjalassa

Marjan alkuperän selvittämisen mahdollistaa Luonnonvarakeskuksen ja Ruokaviraston kehittämä uusi analyysimenetelmä.

Joensuu
Mansikkalaatikko.
Kari Saastamoinen/ Yle

Siun soten alaisuudessa toimiva Ympäristöterveyden elintarvikevalvonta ottaa tänä kesänä näytteitä myynnissä olevista kotimaisista mansikoista eri puolilla maakuntaa.

Tarkoituksena on varmistaa, että kotimaisina kaupattavat marjat todellakin ovat Suomessa kasvaneita.

Tänä vuonna tietoa kerätään vasta vertailuaineistoon, jonka avulla on jatkossa mahdollista todeta mansikan kasvualue.

Mansikan alkuperän selvittämisen mahdollistaa Luonnonvarakeskuksen ja Ruokaviraston kehittämä uusi analyysimenetelmä. Siinä hyödynnetään alkuaineiden pysyvien, ei-radioaktiivisten isotooppien määritystä marjoista.

Myynnissä olevista marjoista otettuja näytteitä verrataan tulevaisuudessa tietopankkiin, joka kattaa maamme koko mansikantuotantoalueen Ahvenanmaalta Kainuuseen sekä tulokset virolaisista, puolalaisista ja ruotsalaisista marjoista.