Hyppää sisältöön

EU-komission puheenjohtaja Juncker Helsingissä: "Johtohenkilöiden valintaprosessi ei ollut kovin läpinäkyvä" – Katso video Junckerin ja Rinteen tiedotustilaisuudesta

Komissio vierailee perinteisesti EU:n puheenjohtajamaassa maan puheenjohtajuuden alkaessa.

Pääministeri Rinteen ja EU-komission puheenjohtajan Junckerin tiedotustilaisuus Säätytalolla
Pääministeri Rinteen ja EU-komission puheenjohtajan Junckerin tiedotustilaisuus Säätytalolla

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei pidä EU:n johtotehtävien valintaprosessia kovin läpinäkyvänä.

– Mutta prosessi, joka johti minun nimitykseeni vuonna 2014, oli todella läpinäkyvä. Olen todella ainutlaatuinen henkilö: olin ensimmäinen ja viimeinen kärkiehdokas, Juncker sanoi.

– Valitettavasti tästä ei tullut perinnettä, hän jatkoi.

Juncker kommentoi asiaa yhdessä pääministeri Antti Rinteen kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Helsingin Säätytalolla.

Juncker valittiin komission johtoon Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaana. Kärkiehdokasmenettelyä ei noudatettu tämän vuoden johtajaneuvotteluissa.

EU-maat sopivat tiistaina, että komission puheenjohtajaksi nousee Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen, joka ei ollut yksi Euroopan parlamentin puolueryhmien kärkiehdokkaista. Parlamentin pitää vielä hyväksyä von der Leyenin nimitys.

Juncker pitää valitettavana, ettei kärkiehdokasmenettelystä ole tullut perinnettä.

Suomen puheenjohtajakauden sisällöstä Juncker mainitsi esimerkiksi kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Hän toisti tukensa Suomen tavoitteelle, jonka mukaan EU:n pitää tähdätä ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä, ja asiasta pitää sopia Suomen kaudella vuoden loppuun mennessä.

Komission puheenjohtajalta kuultiin tiedotustilaisuudessa myös perinteiset kohteliaisuudet uudelle puheenjohtajamaalle. Juncker sanoi olevansa optimisti Suomen kauden suhteen suomalaisen talkoo-käsitteen takia.

– Se on helppo ääntää mutta vaikea kääntää. Yhteisö toimii kohti yhteistä tavoitetta. Juuri tätä tarvitaan tulevina kuukausina, Juncker sanoi.

Hän muisteli käyntejään Suomessa edellisten puheenjohtajakausien aikana ja tapaamisiaan silloisen valtiovarainministerin Sauli Niinistön kanssa.

Komissaarit tapasivat Suomen hallitusta

Tällä viikolla alkanut Suomen EU-puheenjohtajakausi pyörähtää tänään käyntiin toden teolla, kun EU:n komissio on vierailulla Helsingissä.

Tapana on ollut, että EU-komissio vierailee puheenjohtajamaassa heti kauden alussa valmistelemassa yhteistyötä.

Komissaarit ovat tavanneet aamulla Suomen hallitusta Säätytalolla.

Tilaisuuden jälkeen komissaarit siirtyvät presidentinlinnaan, missä ohjelmassa on presidentti Sauli Niinistön isännöimä lounas.

Päivän ohjelma päättyy komissaarien vierailuun eduskunnassa. Siellä he tapaavat EU-asioista päättävän suuren valiokunnan ja puhemiehistön.

Lisää aiheesta: