Luonnonvarakeskus: Simojoen lohennoususta on tulossa seurantahistorian toiseksi paras

Lohen kutuvaellus Pohjanlahteen laskeviin jokiin jatkuu elokuulle. Lopulliset lohimäärät selviävät vasta kesän jälkeen.

Simojoen lohennoususta on tulossa LUKEn kaikuluotaintutkimusten perusteella mittaushistorian toiseksi paras. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia kudulle runsaammin kuin kahtena edellisenä vuonna. Luonnonvarakeskuksen mukaan Simojoelle näyttäisi tulevan hyvä lohivuosi, mutta Tornionjoen tilanne selviää lähiaikoina.

Tänä vuonna kutuvaelluksen alku oli Tornionjoella ja Simojoella lupaava, sillä ensimmäiset lohet havaittiin kaikuluotausseurannoissa jo toukokuun puolivälissä. Lopullinen lohimäärä on selvillä vasta kesän jälkeen, sillä lohen kutuvaellus jatkuu elokuulle asti.

Pohjoisen lohijokien poikastuotanto saataneen turvattua

Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa todetaan, että varhaisen alun jälkeen lohimäärät eivät ole runsastuneet Tornionjoella yhtä nopeasti kuin parhaina vuosina.

Sen sijaan Simojoen lohennoususta näyttää tulevan seurantahistorian toiseksi paras. Heinäkuun 3. päivään mennessä nousulohia on havaittu Tornionjoella 31 821 ja Simojoella 2 386 yksilöä (siirryt toiseen palveluun).

− Mikäli lohennousu jatkuu loppukesällä tavanomaista vauhtia, kutulohien määrät luultavasti riittävät turvaamaan poikastuotannon, kertoo erikoistutkija Atso Romakkaniemi Luonnonvarakeskuksesta.

Kudulle odotetaan tänä vuonna melko runsaasti keskikokoista, kahden merivuoden ikäistä lohta, joiden päävaellus ajoittuu kesä-heinäkuun vaihteen viikoille.

Lisää tuoreimpia uutisia Meri-Lapista kätevästi mobiilissa. Lataa Ylen Uutisvahti: http://link.yle.fi/BlB (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös: