1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eukonkanto

Eukonkannon maailmanmestaruuden vei toistamiseen liettualainen aviopari – katso video Sonkajärven perinnemittelöstä

Äijänkärräyksen MM-kisat käytiin tänään Imatralla, molemmilla lajeilla on pitkät perinteet.

Eukonkannon maailmanmestaruuden vei toistamiseen liettualainen aviopari
Eukonkannon maailmanmestaruuden vei toistamiseen liettualainen aviopari

Sonkajärvellä järjestettyjen eukonkannon MM-kilpailujen voittajaksi selvisi jälleen liettualainen pariskunta Vytautas Kirkliauskas ja Neringa Kirkliauskiene. Maailmanmestaruus tuli avioparille jo toistamiseen putkeen.

– Tunnelma täällä on fantastinen. Satoi tai paistoi ihmiset tulevat tänne taputtamaan ja huutamaan nimeäsi, viidettä kertaa Sonkajärvellä eukkoaan kantanut Vytautas Kirkliauskas kertoo.

Voiton salaisuus piili kovan harjoittelun lisäksi rakkaudessa.

– Rakastan vaimoani ja hänen vuokseen haluan voittaa. Nämä kaksi voittomitalia menevät lapsillemme. Ensi vuodesta emme vielä tiedä. Joko tavoittelemme kolmatta voittoa tai hankimme kolmannen lapsen. Päätämme siitä myöhemmin.

Toinen sija meni edellisvuoden tapaan kauniaislaiselle Taisto Miettiselle. Tänä vuonna hänen parinaan oli Katja Kovanen. Miettinen hävisi mestaruuden liettualaisille vain 0,1 sekunnilla – aivan kuten viime vuonnakin.

– Hän on ilmiömäinen urheilija. Luulin, että häviämme hänelle tänään. Mutta onneksi voitimme, Kirkliauskas toteaa.

– Urheilumiehelle tämä on pienoinen pettymys. Ensimmäisellä esteellä melkein kaaduin pehmeään alastuloon. Jalka hieman petti, ja siinä valui varmaankin sekunnin verran aikaa hukkaan, kuusinkertainen maailmanmestari ja 23. kertaa Sonkajärvelle kisaamaan saapunut Miettinen kertoo.

Kilpailut järjestettiin Sonkajärvellä nyt 24. kerran.

Elokuussa eukkoja kannetaan Kiinassa

Maailmalla eukonkanto kiinnostaa siinä määrin, että nytkin Suomeen saapui kisoja seuraamaan useita kansainvälisiä uutis- ja kuvatoimistoja. Osallistujia oli saapunut Sonkajärvelle 12 eri maasta.

Kisat laajenevat tänä vuonna Kiinaan, jossa järjestetään ensi kuussa ensimmäiset eukonkannon ennakkokilpailut. Ennakkokisoja on järjestetty aiemmin myös Yhdysvalloissa, Australiassa, Puolassa ja Englannissa. Ennakkokilpailujen voittajat pääsevät ensi vuonna kisamatkalle Sonkajärvelle Suomeen.

Äijänkärräyksen MM-kisat teki paluun Imatralle

Imatralla miteltiin tänään puolestaan äijänkärräyksen maailmanmestaruudesta (siirryt toiseen palveluun). Kilpailuun osallistui yli kymmenen joukkuetta. Äijänkärräyksessä kisailtiin myös hauskimmasta asusta ja parhaasta asenteesta.

Viimeksi äijänkärräyksen MM-kisat käytiin viimeksi 10 vuotta sitte Ruokolahdella.

Juttu korjattu 7.7.2019 kello 17:34: Jutussa kerrottiin aiemmin, että äijänkärräyksen MM-kisat käytiin viimeksi Imatralla 10 vuotta sitten, vaikka kisat käytiin silloin Ruokolahdella.