Junioripesis elää uutta kukoistuskautta Jyväskylässä – vielä viime kesänä Kirissä oli iso huoli junnutoiminnan jatkumisesta

Pesäpallon junioritoiminta on virkistynyt ison notkahduksen jälkeen Jyväskylässä.

Jyväskylä
Poika lyö peäspallomailalla palloa.
Niko Mannonen / Yle

Jyväskylän Kiri & Kirittäret Junior ry on saanut tänä kesänä paljon uusia nuoria pesäpalloilijoita mukaan toimintaansa. Tällä hetkellä etenkin pienten junioreiden määrä on kasvussa, mutta junioritoiminta ehti välillä jo näyttää huolestuttavalta.

– Niin jossain vaiheessa näytti jo heikolle, mutta onneksi on vielä löytynyt uusia nuoria pelaajia, sillä kyllähän pesäpallo on lasten liikuntamuotona aivan loistava, sanoo Kirin D-junnujen valmentaja Eki Koivu.

F-junnuissa tänä kesänä aloittanut Eelis Reijonen tuli kokeilemaan pesäpalloa äitinsä kehotuksesta. Hän on innostunut lajista.

– Se on tosi kivaa, kun on hauska lyödä.

Suomen kansallispelin tulevaisuus ehti näyttää erittäin huonolle Jyväskylässä, jossa koko laji on keksitty. Kahtena viime kesänä f-junnuja on ollut Kirissä ainoastaan kourallinen. Tänä kesänä Kirissä päätettiin yrittää junioritoimintaa vielä viimeisen kerran, ja yllätykseksi pesistreeneihin tulikin oikea ryntäys.

Onni Takasen mielestä pesis on hauskaa. Hän pelaa F-junnuissa jo toista kesää. Lajin pariin hänet tutustutti heidän valmentajanaan toimiva isänsä. Takanen kertoo, että pelit ovat sujuneet joukkueelta hyvin.

– Me on voitettu melkein kaikki pelit. Olen lyönyt monta kunnariakin. Lyönti ja pallon kiinniottaminen on pesiksessä kivointa.

Takanen harrastaa pesäpallon lisäksi jääkiekkoa, jalkapalloa ja salibandyä. Kilpailu junnuista eri urheilulajien välillä on kovaa. Pesäpallon etu on D-junnujen valmentaja Eki Koivun mielestä lajin monipuolisuus.

– Pesäpallo kehittää tosi monipuolisesti koordinaatiota ja motoriikkaa. Lisäksi siinä saa käyttää tehokkaasti aivonystyröitään.

Koivun mukaan laji on myös hyvin palkitseva.

– Joka junnu saa joka pelissä roolia ja joutuu ottamaan vastuuta, kun tulee aina oma lyöntivuoro. Siinä saa rauhassa lyödä, että sitä ei voi kukaan toisen puolesta tehdä. Sitä kautta tulee mukavia onnistumisen kokemuksia.

Kiri & Kirittäret junioreissa uskotaan, että pesäpallolla on seurassa vielä edessä aurinkoinen tulevaisuus. Nyt junioritoiminnassa on mukana yli 250 pesäpallon pelaajaa.

– Miesten tilanne näyttää Jyväskylässä vielä aika heikolta. Mutta pienessä päässä meillä on niin paljon harrastajia, että uskallan luvata, että viimeistään kymmenen vuoden päästä meillä on jälleen menestyvä miestenkin joukkue, sanoo Eki Koivu.