Ruotsalaismies kuristi naisystävänsä telttanarulla Kouvolassa – hovioikeus passitti neljäksi vuodeksi vankilaan

Käräjäoikeus oli vapauttanut miehen kaikista syytteistä. Hovioikeus katsoi hänen kuitenkin syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

tuomiot
lakikirjoja hyllyssä
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa kuolemaan johtaneesta saunottamisesta. Kuvituskuva. Ismo Pekkarinen / AOP

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan 35-vuotias ruotsalaismies aiheutti naisystävänsä kuoleman Kouvolassa.

Kyse on viime vuoden toukokuussa sattuneesta tapauksesta, jossa suomalaisnainen kuristui kuoliaaksi pariskunnan yhteisen illanvieton päätteeksi.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle kymmenen vuoden vankeustuomiota taposta. Syytteen mukaan mies oli kuristanut naisen telttanarulla. Sekä tekijä että uhri olivat tapahtumahetkellä voimakkaasti päihtyneitä.

Kymenlaakson käräjäoikeus ei löytänyt riittävää näyttöä tahallisesta kuristamisesta ja hylkäsi kaikki syytteet. Oikeuden mielestä naisen tapaturmaisen kuoleman mahdollisuutta ei voitu sulkea kokonaan pois.

Hovioikeus tuomitsi neljäksi vuodeksi vankilaan

Hovioikeus katsoi puolestaan, että mies oli selkeästi kuristanut naisen telttanarulla. Tappamistarkoituksesta ei kuitenkaan löytynyt riittävää näyttöä, joten miehen katsottiin syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Näyttö ei riittänyt tuomioon taposta muun muassa siksi, että kuristaminen ei ollut pitkäkestoista tai riittävän voimakasta. Lisäksi mies oli soittanut paikalle ambulanssin, jonka oikeus katsoi ainakin jossain määrin puhuvan tappamistarkoitusta vastaan.

Tapposyytettä perusteltiin myös pariskunnan keskinäisellä viestittelyllä kevään 2018 aikana. Viesteissä mies oli puhunut useasti tappamisesta, ja että uhri olisi nimenomaan hänen naisystävänsä.

Oikeus katsoi kuitenkin, että nainen ei vastausten perusteella kokenut viestejä uhkaaviksi. Uhkauksista huolimatta nainen oli jatkanut seurustelua miehen kanssa ja ottanut hänet mukaan maatilalle, jossa nainen lopulta menehtyi. Nainen ei siis oikeuden mielestä pelännyt miestä, eikä ottanut rajuja viestejä tosissaan.

Oikeuden mukaan viestit eivät sellaisenaan osoittaneet vakavasti otettavaa henkirikoksen suunnittelua.

Hovioikeus tuomitsi miehen neljän vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Ruotsissa asuvaa miestä ei kuitenkaan määrätty heti vangittavaksi, sillä hänen ei uskota karttavan vankeustuomiota.