1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koiraeläimet

Koira-ajokortteja, rotukieltoja ja hihnajuopumuksia – näin Euroopassa on reagoitu viime aikoina paljon puhuttaneisiin koirahyökkäyksiin

Koirien musta lista saa kovaa kritiikkiä muun muassa Britanniassa ja Norjassa.

Staffordshirenbullterrieri Chico puri 27- ja 52-vuotiaat omistajansa hengiltä Hannoverissa, mutta sai silti sadat tuhannet saksalaiset puolelleen. Kuva: AOP

Koira tappoi 9-vuotiaan pojan (siirryt toiseen palveluun) englantilaisessa lomakylässä.

Saksalaisnainen ja hänen 1- ja 3-vuotiaat lapsensa joutuivat sairaalaan, kun rottweiler hyökkäsi heidän kimppuunsa pyöräretkellä (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa koira puri ja riepotteli nelivuotiasta lasta (siirryt toiseen palveluun).

Nämä tuoreet esimerkit vahvistavat sen, mitä tilastotkin kertovat. Esimerkiksi Britanniassa koirahyökkäysten uhrien määrät ovat lisääntyneet huomattavasti reilussa vuosikymmenessä.

Vuonna 2005 yhteensä 4 110 koirahyökkäyksen uhria (siirryt toiseen palveluun) kävi hoidattamassa vammojaan. Vuonna 2017 tapauksia oli jo 7 461, kertoo Englannin terveydenhuollosta vastaava National Health Service (siirryt toiseen palveluun).

Itävallassa lanseerattiin hihnajuopumus ja koira-ajokortti

Itävallan pääkaupunki Wien ryhtyi topakasti torjumaan (siirryt toiseen palveluun) koirahyökkäyksiä viime syksynä, kun nuori poika kuoli kaupungissa koiran purtua häntä päähän.

Wienissä päätettiin (siirryt toiseen palveluun), että tietyt vaarallisiksi luokitellut koirat saavat kulkea kaupungilla vain hihnassa ja kuonokopassa. Koiraa ei myöskään saa ulkoiluttaa kaupungin kaduilla yli 0,5 promillen tuiskeessa.

Kyltti Itävallan Salzburgin alueella kehottaa pitämään koirat hihnassa. Kuva: AOP

Itävalta luokittelee vaarallisiksi "listakoiriksi" muun muassa rottweilerin, mastiffin ja pitbullin. Vaarallisen koiran omistajan on suoritettava niin kutsuttu koira-ajokortti. Sen avulla pyritään varmistamaan, että koiran ja sen omistajan väliset pelisäännöt ovat kunnossa.

Listakoiran omistajalle napsahtaa vähintään 200 euron sakot, jos hän luovuttaa koiransa henkilölle, jolla ei ole koira-ajokorttia.

Lisäksi Wienin uusi laki määrää kaikki uudet koiranomistajat koulutukseen, jossa he oppivat esimerkiksi hoitamaan ja käsittelemään koiraa oikein.

Taistelukoira Chico sai 300 000 saksalaista puolelleen

Wienin uuden lainsäädännön tarkoitus on ollut lisätä kaupungin turvallisuutta. Kaikkia koiranomistajia uudet säännöt eivät kuitenkaan miellytä.

Erityisesti myrskyn silmään on joutunut koiravihaajaksikin syytetty kunnanvaltuutettu Ulli Sima (SPÖ), joka on ollut alusta lähtien mukana laatimassa uusia lakeja.

Wienissä jaetiin toukokuussa ensimmäiset tuomiot tapauksessa (siirryt toiseen palveluun), jossa koiranomistaja oli julkisesti verrannut Simaa muun muassa Adolf Hitleriin.

Saksassa puhutti puolestaan vuosi sitten taistelukoira Chicon tapaus. (siirryt toiseen palveluun) Koira puri hengiltä kaksi aikuista asunnossa Hannoverissa. Koiranystävät olivat sitä mieltä, että vika ei ollut koiran vaan sen omistajan.

Sen vuoksi 300 000 saksalaista allekirjoitti vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa vaadittiin Chicon hengen säästämistä. Koira jouduttiin kuitenkin lopettamaan, sillä sen leuassa oli hyökkäyksen jälkeen vaikeita murtumia, kertoo muun muassa saksalaislehti Die Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun).

Koirien "musta lista" on kritiikin kohteena monessa maassa

Joissakin maissa tiettyjä koirarotuja on kielletty kokonaan. Tanskan mustalla listalla (siirryt toiseen palveluun) on yhteensä 13 koirarotua, Norjassa puolestaan viisi. (siirryt toiseen palveluun)

Norjan kennelklubista kerrotaan, että klubi on työskennellyt lain kumoamiseksi alusta lähtien. Klubin tiedottajan Cecilie Holgersenin mukaan lait säädettiin ilman kunnollista taustatyötä eikä niiden vaikutuksista turvallisuuteen ole tutkimusta.

– Norjan kennelklubin mielipide on, että rotukielto ei ole oikea tapa vähentää koirahyökkäyksiä. Yksittäinen koira voi muuttua vaaralliseksi tietyissä tilanteissa, kyse ei ole koko rodusta. On lemmikin omistajan vastuulla välttää nämä tilanteet, kirjoittaa Holgersen Ylelle sähköpostitse.

Vuonna 2017 Norjassa päätettiin tarkastaa koiralakia ja mustaa listaa. Holgersenin mukaan työ on vielä kesken.

Esimerkiksi Wienissä vaarallisiksi luokitelluilla koirilla on kuonakoppapakko. Kuva: AOP

Britanniassa tietyt koirarodut kiellettiin jo vuonna 1991, mutta kiellolla ei ole ollut toivottua vaikutusta turvallisuuteen. Parlamentin alahuoneen selvityksen mukaan hyökkäysten määrät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisen vuosikymmenen aikana.

– Liian moni kärsii kammottavista, elämää muuttavista vammoista, kirjoittaa alahuone viimesyksyisessä selvityksessään. (siirryt toiseen palveluun)

Se kuitenkin toteaa, että samanaikaisesti liian moni harmiton koira lopetetaan vuosittain vain, koska ne ovat kiellettyjä.

Selvityksessään alahuone vetoaa hallitukseen, jotta koiriin liittyvä lainsäädäntö uudistettaisiin ja kiellettyjen koirien listasta luovuttaisiin. Alahuone haluaisi, että koirahyökkäyksiin liittyvät ongelmat ratkaistaisiin mieluummin kampanjoimalla ja kouluttamalla.

Esimerkiksi Hollanti kumosi tiettyjä rotuja koskevat kiellot vuonna 2008, mutta mustaa listaa on väläytelty uudelleen viime vuosien onnettomuuksien jälkeen.

Suomessa ja Ruotsissa yksittäisiä rotuja ei ole kielletty, mutta esimerkiksi Ruotsissa vaarallisesti käyttäytyvien koirien pitäminen ei ole sallittua (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Tässäkö ratkaisu koirahyökkäyksiin: Omistajat kursseille, rotuja mustalle listalle – tätä mieltä suomalaiset olivat Ylen kyselyssä