1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukat

Suomi-neito verhoutuu harvinaiseen upeaan kukkaloistoon – Katso kuvakavalkadi kukkivasta Suomesta

Viime kesän poikkeuksellisen lämmin sää räjäytti puut ja pensaat ennennäkemättömään loistoon.

Omenapuun kukat kukkivat komeasti kesäkuussa Rovaniemen Lehtojärvellä. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Kevät antoi ensimmäisen lupauksen siitä, että tänä kesänä saadaan nauttia harvinaislaatuisesta kukkaloistosta. Jo toukokuussa sosiaalinen media täyttyi upeista kukkakuvista, kun eteläisen Suomen hedelmäpuut puhkesivat kukkimaan.

Parhaillaan eteläisessä Suomessa jasmikkeet notkuvat kukkiensa alla ja Lapissa syreenit ovat monin paikoin runsaammassa kukassa kuin koskaan ennen. Esimerkiksi Kittilässä ruusupensaat ovat aloittamassa kukintaansa seuraavaksi ja nuppujen määrän vuoksi on lupa odottaa upeaa loistoa.

– Myös täällä Lapissa Napapiirin seudulla on nyt ennätyksellisen runsas kukinta ja kukkien laatu on erityisen hyvä, kertoo hortonimi Riku Tapio Rovaniemeltä.

Ruusukasvi ja monet muut kehittävät kukka-aiheensa jo edellisenä vuotena, joten tämän kesän kukkaloistosta on kiittäminen vuoden takaista lämpöä ja aurikoa.

– Paitsi viime kesän lämpö, myös tämän kesän kosteus on vaikuttanut, sanoo Tapio.

Oksat kovilla kukkien painosta

Runsas kukinta on tuonut myös ongelmia puutarhoihin. Monessa pihassa on jouduttu turvautumaan tukitoimiin, jotta puut ja pensaat selviävät kukkiensa painosta.

– Tässä meidän syreenissä on niin valtavan runsaat ja raskaat kukat, että oksat ovat menneet poikki, sanoo Riku Tapio.

– Lumipalloheisi kukkii niin valtavasti, että olen joutunut virittelemään naruja oksien tueksi, etteivät ne katkea, kertoo rovaniemeläinen puutarhaharrastaja Mari Lampinen.

Lampinen on huomannut poikkeuksellisen runsaan kukinnan myös muiden pihoilla omalla asuinalueellaan.

– Koiran kanssa kulkiessa on hämmästyttänyt syreenin tuoksu. Sitä en ole aikaisemmin havainnut, kertoo Lampinen.

Myös luonnonkasvit ovat loistossaan

– Syreenit, suopursu, koivu, mänty, haapa, luettelee hyvin kukkineita kasveja erikoistutkija Risto Jalkanen Luonnonvarakeskuksesta Rovaniemeltä.

– Esimerkiksi haavalla oli tänä vuonna paras kukinta miesmuistiin, sanoo Jalkanen.

Haavan karvamatoja muistuttavat norkot ja valkoisena lentänyt siemenhöyty hämmästyttivät keväällä ympäri Suomea.

Tämän kesän näkymät kannattaa tallentaa muistin sopukoihin, sillä luonnon kiertokulun mukaan ensi vuonna tuskin näemme samanalaista kukkaloistoa. Luonto harvoin kukkii näin runsaana kahta vuotta peräkkäin. Lisäksi sateinen kesäsää verottaa ensi kesän kukintaa.

– Mitä enemmän sataa, sitä enemmän taivas on pilvessä ja kasvit eivät tee kukka-aiheita niin paljon kuin aurinkoisella säällä, selittää Risto Jalkanen.

– Jos viime kesän kaltainen lämpö toistuu 50 vuoden välein, niin saamme odottaa seuraavaa kertaa muutaman vuoden, toteaa hortonomi Riku Tapio.

Tapion perheessä Rovaniemellä tämän kesän kukkaloisto sai vielä pelkkää kaunista kukintaa syvemmän merkityksen, kun Riku Tapion ja hänen vaimonsa Paulan pihassa neljännesvuosisadan kasvanut koristeomenapuu yllätti.

– Meillä on tänä vuonna hopeahääpäivä ja koristeomenapuu puhkesi aivan valtavaan kukkaan. Puu on meidän häälahja.

Keräämme tänään kuvia maan kukkaloistosta. Meille lähetettyihin kuviin voit tutustua tässä jutussa.

Lue Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt täältä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.