Hoitajia on vaikea saada ja sijaiset vaihtuvat tiheään – "Kyllähän se tunne on aina alkuun ujonlainen"

Lapin kunnissa etsitään hoitajia töihin kaikin keinoin. Esimerkiksi Sodankylässä tehdään jo rekrytointivideota hoitajien houkuttelemiseksi.

sairaanhoitajat
Kaisa Kotila lukee lehteä asunnossaan Ranuan Pappilannimessä.
Kaisa Kotila on ollut tyytyväinen Pappilanniemessä kotonaan vieraileviin hoitajiin.Jutta Huovinen / Yle

Ainakin yhdeksässä Lapin kunnassa on auki sairaanhoitajan tai lähihoitajan työpaikkoja perusterveydenhuoltoon ja vanhuspalveluihin. Koko Lapissa on vaikeuksia saada sijaisia varsinkin äkillisiin paikkauksiin ja lomatuurauksiin. Erityisen vaikea hoitajatilanne on vanhusten kotipalveluissa.

Ranuan Pappilanniemessä vanhustentaloissa kolme vuotta asunut Oiva Merkkiniemi on ollut tyytyväinen sekä hoitajien määrään että hoivaan.

– Kyllä on aina apua tullut, kun on tarvinnut. Ovat olleet niin hyviä ainakin minua kohtaan, että en voi moittia, Merkkiniemi naurahtaa.

Ranuan pappilanniemen vanhustentalojen asukkaita pihalla
Kaisa Kotilan ja Oiva Merkkiniemen mielestä hoitajien kiire ja usein vaihtuvat hoitajat eivät ole vaikuttaneet heidän elämäänsä.Jutta Huovinen / Yle

Ongelmallisia tilanteita voi syntyä hyvin nopeasti. Samoissa vanhustentaloissa asuva Kaisa Kotila tarvitsee tuekseen henkilökohtaisen avustajan ja tämän lisäksi kotihoidon hoitajat käyvät hänen luonaan.

Tämän hetkinen henkilökohtainen avustaja kuitenkin lähtee opiskelemaan muualle ja uutta avustajaa ei ole vielä onnistuttu löytämään. Kotihoito on mitoitettu sen mukaan, että avustaja on Kaisan apuna.

Maakunnallinen hoitajapankki pelastamaan tilannetta

Esimerkiksi Sodankylässä hoitajia etsitään jo sosiaalisen median kautta ja parhaillaan laaditaan myös rekrytointivideota. Joissakin kunnissa pohditaan jo palkanlisiä hoitajille ja panostetaan muun muassa maahanmuuttajien koulutukseen alalle. Monet kunnat ehdottavatkin maakunnallista tai alueellista "hoitajapankkia" tilanteen parantamiseksi.

Ranualla vanhustentalojen asukkaille hoitajien työ näyttäytyy kiireisenä, joten välillä esimerkiksi omaa vuoroa joutuu odottamaan. Lisäksi hoitajien vaihtuvuus aiheuttaa sen, että vanhukset opettelevat tuntemaan uusia kasvoja.

– Kyllähän se tunne on aina alkuun ujonlainen, että ei viitsi ihan kaikkea kysyä, eikä kaikkea viitsi puhuakaan, Merkkiniemi kertoo.

Kun useampi hoitaja on yhtä aikaa poissa, on tiukkaa löytää sijaisia. Ranualla on käynnissä hoiva-avustajakoulutus, josta saadaan apua esimerkiksi kotihoitoon. Toiveissa on, että kunnassa alkaisi lähihoitajakoulutus.

Sairaanhoitaja Salla Laivamaa
Jutta Huovinen / Yle

Pappilanniemen vanhustentaloissa tiiminvetäjänä työskentelevä Salla Laivamaa on tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen. Pitkäaikaisia sijaisia on löytynyt hyvin ja kaikki paikat on onnistuttu täyttämään.

– Tällä hetkellä kunnassa on auki muutama hoitajan paikka, joihin on vielä hakuaika käynnissä. Meillähän on palkattu viime aikoina paljon lähihoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoita sekä hoiva-avustajia, Laivamaa kertoo.

Hallituksen kaavailema 0,7 hoitajan mitoitus ei huolestuta Ranualla. Kunnassa uskotaan, että lähihoitajien ja sairaanhoitajien toimien lisääntyessä myös halukkaita hakijoita riittää. Lapin kunnissa toivotaan yleisesti, että koulutussuunnitelmien toteutuessa, otetaan huomioon myös pohjoisten alueiden koulutuspaikkojen riittävyys.

– Aina tänne näyttää tulevan uusia opiskelijoita ja harjoittelijoita, niin eiköhän noita hoitajia riitä vielä tulevaisuudessakin, Oiva Merkkiniemi toteaa.