1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polttoaineet

Neste myy Venäjän-huoltoasemansa Tafneft-yhtiölle – kotimainen ketju on ollut suomalaistankkaajien suosiossa Venäjällä

Nesteellä on Pietarin seudulla 75 huoltoasemaa ja polttoaineterminaali. Huoltamot luultavasti jatkavat Nesteen brändin alla.

Nesteen huoltamo Viipurissa. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Suomalainen Neste Oy myy Venäjän-huoltamoketjunsa venäläiselle Tatneft- öljy- ja kaasujätille. Kauppaan kuuluu 75 asemaa Pietarin alueella sekä polttoaineterminaali.

Yhtiöt eivät ilmoita kauppasummaa, ja kauppa vaatii vielä Venäjän viranomaisten hyväksynnän, joka voi tulla vuoden loppuun mennessä.

Huoltamot jatkavat Nesteen brändin alla

Yhtiöt ovat sopineet, että Tatneft voi jatkaa huoltamoketjun toimintaa Nesteen brändillä enintään viiden vuoden ajan. Myös Nesteen Futura-polttoaineet säilyvät myynnissä huoltamoilla, jos ne toimivat Nesteen brändin alla.

– Viime kädessä se on ostajan päätös, mutta Neste-brändin alla toimivilla huoltamoilla säilyy Futura-polttoaine myynnissä, Nesteen marketing & services liiketoimintayksikön johtaja Panu Kopra kertoo.

Nesteen Venäjällä myymät Futura-polttoaineet eivät tule Nesteen omilta jalostamoilta. Neste tekee niitä lisäämällä venäläiseen raaka-aineeseen omat lisäaineensa ja valvomalla sen laatua.

Neste keskittyy uusiutuviin

Nesteen mukaan toiminta Venäjällä on ollut kannattavaa. Huoltamoketjun myynnin syy onkin Nesteen halu keskittyä ydinliiketoimintoihinsa.

– Meidän ydintoimintoja yhdistää se, että käytämme niissä uusiutuvia raaka-aineita. Venäjällä näin ei ole, Nesteen marketing & services liiketoimintayksikön johtaja Panu Kopra huomauttaa.

Nesteen mukaan kaupalla ei ole olennaista merkitystä Nesteen taloudelliseen asemaan.