"Suomussalmelle ei ollut yhtään hakijaa" – Useita pelastustoimen virkoja jää täyttämättä Kainuussa

Ylipalo-, ja paloesimiehen, sekä palopäällystön virat jäävät täyttämättä muun muassa Puolangalla, Kuhmossa ja Suomussalmella.

pelastustoiminta
palomiehiä ja pelstuskalustoa.
Edes vakituinen työsuhde tai vaativa ja vaihteleva työnkuva eivät riitä houkuttelemaan päteviä pelastajia.Ville Viitamäki / Yle

Pelastustoimen virat jäävät täyttämättä esimerkiksi Puolangalla ja Kuhmossa pätevien hakijoiden puuttuessa.

– Suomussalmelle ei ollut yhtään hakijaa, sanoo apulaispalopäällikkö Jukka Heikkinen.

Saman tilanteen edessä ovat useat Pohjois-Suomen paikkakunnat. Edes vakituinen työsuhde tai vaativa ja vaihteleva työnkuva eivät riitä houkuttelemaan päteviä pelastajia kasvukeskusten ulkopuolisille paloasemille.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella vuorotyöhön riittää hakijoita, mutta päivätyö ei kiinnosta, sillä siihen sisältyy varallaoloa. Varallaolon takia päivätyön sitovuus voi olla jopa kolminkertainen verrattuna vuorotyöhön.

Kun vuorotyössä pitkää työvuoroa seuraa pitkä vapaa, päivätyössä ollaan kiinni joka päivä ja sen lisäksi vapaallakin on sidottu puhelimeen. Palkassa sitovuus ei näy, sillä varallaolokorvaus on pienempi kuin vuorotyössä ansaitut haittalisät.

– Kainuussakin hakijoiden määrän vähyyteen voi olla syynä varallaolo tai sitten pienen paikkakunnan vetovoima ei riitä, sanoo Heikkinen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)