Sairaalan työntekijät huolestuivat potilasturvallisuudesta Tampereella: "Useissa yksiköissä on yllättäen ilmoitettu toiminnan supistamisesta"

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on käyty yhteistoimintaneuvotteluja säästöjen löytämiseksi.

Tampereen yliopistollinen sairaala
TAYS kyltti
Matias Väänänen / Yle

Tampereen yliopistollisen sairaalan henkilökunta on huolissaan säästöjen vaikutuksesta potilasturvallisuuteen.

– Työntekijöiltä tulevien huolestuneiden viestien määrä on kasvanut juhannuksen jälkeen, kertoo Tehyn Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosaston puheenjohtaja Leena Saarela tiedotteessa.

Ammattijärjestön mukaan sairaanhoitopiirissä on käyty koko alkuvuosi yhteistoimintaneuvotteluja taloudellisten säästöjen löytämiseksi.

Sairaanhoitopiiri on muun muassa vähentämässä määräaikaisen henkilökunnan määrää ja sulkemassa osastoja määräajaksi joko kokonaan tai osittain.

– Useammassa yksikössä on yllättäen ilmoitettu toiminnan supistamisista syksyllä. Se näkyy väistämättä potilashoidon lisäksi myös henkilökunnan työssä jaksamisessa, Saarela sanoo.

Tehyn mukaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut, että yt-neuvotteluissa ei tavoitella irtisanomisia tai lomautuksia.

– Tosiasiassa se on kuitenkin vähentämässä henkilökuntansa määrää olemalla jatkamatta osaa määräaikaisten työntekijöiden työsuhteista, sanoo Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola tiedotteessa.

Tahvolan mukaan määräaikaista henkilökuntaa on tarvittu ja tarvitaan edelleen potilashoidon turvaamiseksi.

Työntekijät ovat katselleet muita työpaikkoja

Tehyn selvityksen mukaan pula koulutetusta hoitohenkilökunnasta on pahentunut tänä vuonna entisestään. Tämä näkyy myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Lisäksi joillakin erikoisaloilla on pulaa lääkäreistä. Tehyn ammattiosastolle tulleiden viestien mukaan moni nykyinen työntekijä on alkanut harkita työpaikan vaihtoa työnantajan suunnitelmien takia.

– Useat työntekijät ovat kertoneet alkaneensa katsella muita työpaikkoja lisääntyneen kiireen, jatkuvasti muuttuvien työnantajan suunnitelmien ja määräaikaisten työsopimusten jatkon epävarmuuden takia, kertoo Tehyn pääluottamusmies Kimmo Mäkelä tiedotteessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yt-neuvottelut alkoivat tammikuussa 2019, ja ne jatkuvat ainakin syyskuulle asti. Käytännön toimenpiteet työnantajan edellyttämien säästöjen saamiseksi saattavat vielä muuttua.