Poliisi etsii kadonneita muistisairaita päivittäin – Tiedätkö, miten toimia, jos kohtaat eksyneen?

Pelkästään kesäkuussa Uudellamaalla on etsitty yli sataa vanhusta, jotka ovat kadonneet kotoaan, sairaalasta tai hoitokodista.

Kadonnut vanhus
Eläkeläinen kävelee kadulla.
Henrietta Hassinen / Yle

Poliisille on tullut viime aikoina runsaasti ilmoituksia kadonneista vanhuksista.

Kesäkuun aikana poliisi etsi Uudellamaalla yli sataa kadonneeksi ilmoitettua vanhusta. Vanhukset olivat kadonneet kotoaan, sairaalasta tai hoitokodista.

Poliisi muistuttaa ohikulkijoiden velvollisuudesta tiedustella sekavan oloisilta ja ulkona harhailevilta vanhuksilta, onhan kaikki kunnossa.

Poliisin mukaan vapaaehtoisten etsijöiden ja vanhuksen luokse pysähtyneiden ohikulkijoiden merkitys on suuri, jotta kadonnut saadaan takaisin kotiinsa.

Uudenmaan Muistiluotsin muistiohjaaja Pia Niiranen ohjeistaa, miten toimia, jos kohtaa muistisairaan ihmisen ulkona harhailemassa.

Mistä sivullinen voi tunnistaa, että henkilö on mahdollisesti muistisairas ja voi tarvita apua?

– On hyvä havainnoida kadulla ihmisiä, jotka ovat pelokkaita tai vähän eksyneen oloisia. Ihmisiä, jotka eivät käyttäydy aivan normaalisti tai tarkoituksenmukaisesti. Ainahan muistisairas ei itsekään tiedä, että hän on eksynyt tai että häntä etsitään.

– Siitä, että ihminen etsii, hapuilee, on pelokas, hämmentynyt, niin näistä merkeistä voi jo päätellä jotain. Ihmiseltä voi ihan kysyä, onko kaikki kunnossa, etsitkö jotakin tai tarvitsetko apua.

Voiko henkilön vastauksista päätellä jotain?

– Muistisairauteen kuuluu myös kommunikaatiovaikeuksia, sanoja ei välttämättä tule tai sanat eivät ole johdonmukaisia. Henkilölle kannattaa jutella rauhallisesti. Ehkä kysyä, onko joku lähiomainen, keneen voisi ottaa yhteyttä. Onko puhelinta tai jotain, että saataisiin tietää, kuka tämä henkilö on ja mihin hän on menossa.

Millaisessa tilanteessa on syytä soittaa hätäkeskukseen?

– Nyt on ollut lämpöisiä päiviä, jolloin ikääntyville ihmisille voi tulla nestehukkaa. Talvella kovilla pakkasilla voi tulla paleltumia. Onko henkilö pukeutunut vuodenaikaan nähden sopivasti? Siitä voi päätellä jo jotain, jos talvella ollaan hyvinkin kevyissä vaatteissa liikenteessä tai vaikka aamutohveleissa.

– Jos ei itse uskalla puuttua tilanteeseen, niin ainakin ilmoittaa hätäkeskukseen, että on havainnut tällaisen henkilön.

Myös poliisi ohjeistaa ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen, jos tilanne vaikuttaa epäselvältä sen jälkeen kun henkilön kanssa on keskusteltu.