Maa järisi jälleen Kaliforniassa ja uusia jälkijäristyksiä voi olla luvassa – kyseessä voimakkain järistys alueella vuosikymmeniin

Edellisestä voimakkaasta järistyksestä on vain päivä aikaa. Tällä hetkellä ei ole tiedossa henkilövahinkoja.

maanjäristykset
Voimakas maanjäristys vavisutti Etelä-Kaliforniaa
Voimakas maanjäristys vavisutti Etelä-Kaliforniaa

Etelä-Kaliforniassa on sattunut voimakas maanjäristys hieman iltakahdeksan jälkeen paikallista aikaa. Kyseessä on jo toinen voimakas maanjäristys seudulla alle kahden vuorokauden aikana.

Järistyksen keskus sijaitsee noin 200 kilometriä koilliseen Los Angelesin miljoonakaupungista.

Kartta, jossa näkyy Ridgecrestin kaupungin sijainti Yhdysvalloissa.
Tommi Pylkkö / Yle

Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan nyt sattuneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,1.

– On olemassa viiden prosentin mahdollisuus, että tätä järistystä seuraa vielä voimakkaampi järistys, sanoi USGS:n seismologi Robert Graves tiedotustilaisuudessa.

Kalifornian teknologiainstituutin seismologian osaston Lucy Jonesin mukaankyseessä on "maanjäristysten sarja", joka jatkuu edelleen. Jones arvioi, että seuraava järistys voi olla voimakkuudeltaan jopa yli 6.

Järistyksestä ei ole raportoitu henkilövahinkoja

Videolta napatusta still-kuvasta näkyy tulipalo Ridgecrestin kaupungissa maanjäristyksen jälkeen 5. heinäkuuta 2019.
Videolta napatusta still-kuvasta näkyy tulipalo Ridgecrestin kaupungissa maanjäristyksen jälkeen 5. heinäkuuta 2019.World Central Kitchen / AFP

San Bernardinon piirikunnan pelastusviranomaiset ovat raportoineet tulipaloista ja vahingoista rakennuksille ja joitain teitä on suljettu. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että järistyksestä olisi sattunut vakavia henkilövahinkoja.

Järistysalueen keskus sijaitsee noin 10 kilometrin syyvyydessä. Se on noin 18 kilometrin päässä aavikolla Ridgecrestistä, jossa sattui voimakas maanjäristys vain reilu päivä sitten.

Tuolloin maata vavisutti järistys, joka oli voimakkuudeltaan 6,4. Kyseessä oli voimakkain siihen asti mitattu Etelä-Kaliforniaan osunut järistys 20 vuoteen

Jälkijäristykset ovat vavisuttaneet aluetta torstaista lähtien. Järistyksiä seuraavien viranomaisten mukaan jälkijäristyksiä on mitattu jopa 1 700.

Maanjäristyksen vaurioita Ridgecrestin kaupungin lähistöllä torstaina 4. heinäkuuta 2019.
Maanjäristyksen vaurioita Ridgecrestin kaupungin lähistöllä torstaina 4. heinäkuuta 2019.Etienne Laurent / EPA

Oletko paikalla Kalifornian järistysalueella? Voit ottaa yhteyttä ja lähettää kuvia tai videoita osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Maa järisi Etelä-Kaliforniassa – kuolonuhreista ei ole raportoitu

Lähteet: AFP, Reuters, AP