1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Kalifornian kahden maanjäristyksen sarja luo uhkakuvia: Tutkijan mukaan suuremman järistyksen todennäköisyyttä ei voida sulkea pois

Kaliforniaan on jo pitkään ennakoitu jättijäristystä ennen vuotta 2050.

Kaliforniassa on tapahtunut kaksi suurta maanjäristystä kahden päivän sisään. Kuvassa torstaina tapahtuneen maanjäristyksen aiheuttamia vaurioita valtatiellä 178. Kuva: Frederic J. Brown / AFP

Suomalaistutkijan mukaan Kaliforniassa viime päivinä sattuneiden maanjäristysten jälkeen uuden, vielä suuremman järistyksen syntymistä ei voida sulkea pois.

Yhdysvalloissa Kalifornian eteläisessä osassa sattui perjantaina iltakahdeksalta paikallista aikaa voimakkain maanjäristys kahteen vuosikymmeneen. Järistys oli magnitudiltaan 7,1, ja edellinen, torstaina samalla alueella sattunut järistys magnitudiltaan 6,4.

– Viimeisimmän järistyksen keskipiste oli erämaassa, mutta molemmat maanjäristykset ovat tuntuneet Las Vegasissa ja Los Angelesissa, arvioi yliopistotutkija Päivi Mäntyniemi Seismologian insitituutista Helsingin yliopistosta.

Mäntyniemi sanoo, että uuden suuremman maanjäristyksen syntymistä ei voida sulkea pois. Hän mainitsee vuoden 1906, jolloin magnitudiltaan lähes 8 suuruinen järistys ravisteli San Franciscon kaupunkia. Järistyksen seurauksena menehtyi yli 3 000 henkeä.

– Tämän jälkeen on ennakoitu, että uusi suuri järistys tapahtuisi ennen 2000-luvun puoliväliä. Nyt on herännyt kysymyksiä siitä, kasvattaako tämä kahden maanjäristyksen sarja todennäköisyyttä uusille.

Mistä on kyse: Maa järisi jälleen Kaliforniassa ja uusia jälkijäristyksiä voi olla luvassa – kyseessä voimakkain järistys alueella vuosikymmeniin

Viimeisin kova järistys tuntui muun muassa Ridgecrestin kaupungissa Yhdysvalloissa. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskus USGS:n mukaan on olemassa viiden prosentin mahdollisuus, että viimeisintä järistystä seuraa vielä voimakkaampi järistys.

Uusimman järistyksen ei ole raportoitu aiheuttaneen vakavia henkilövahinkoja. Viime päivinä Kaliforniassa tapahtuneet maanjäristykset ovat olleet alueen suurimmat viimeiseen 20 vuoteen.

Mäntyniemi kertoo, että suuren järistyksen todennäköisyydestä voidaan esittää nyt vain arvioita.

– Tietysti tällaisesta kahden järistyksen sarjasta voidaan ajatella, että maaperään kertynyt jännitys pääsee purkautumaan tasaisemmin kuin kertarysäyksenä suuressa järistyksessä, hän arvioi.