Eino Leinon päivä sai suomalaisten runosuonet kukkimaan sosiaalisessa mediassa – "kesäyön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu"

Eino Leinon teokset ovat oivaa materiaalia kesäisten kuvien saatteeksi.

Eino Leino
Näkymä Ukko Kolilta, Pielinen.
Tänään juhlitaan suomalaista suvea ja runoutta. Pielisen kansallismaisema kuvattuna Kolilta. Tiina Tuomaala / AOP

Tänään vietetään runoilija Eino Leinon sekä runon ja suven päivää. Sen kunniaksi monet ovat jakaneet säikeitä Leinon runoista sosiaalisessa mediassa.

Twitterissä merkkipäivää ovat muistaneet ainakin pääministeri Antti Rinne (sd.), entinen kansanedustaja ja ministeri Seppo Kääriäinen (kesk.), europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) sekä runoilija ja presidentin puoliso Jenni Haukio.

Leinoa suvessa ja lenkkipolulla

Eino Leino on tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja runoilijoita. Hän kirjoitti ensimmäisen julkaistun runonsa jo 12-vuotiaana.

Leino kirjoitti uransa aikana yli sata teosta: runoja, proosaa ja näytelmiä. Hänet palkittiin monta kertaa valtion kirjallisuuspalkinnolla.

Jakojen perusteella suosituin Leinon runoista vaikuttaa olevan Nocturne (siirryt toiseen palveluun), joka kertoo suomalaisesta suviyöstä, rakkaudesta ja kaipuusta. Runosta on sävelletty myös laulu, jonka on esittänyt muun muassa taiteilija Vesa-Matti Loiri.

Eino Leinon teokset ovat oivaa materiaalia kesäisten kuvien saatteeksi. Mestarin säkeet sopivat seuraksi myös lenkkipolulle.

View this post on Instagram

NOCTURNE "Ruislinnun laulu korvissani Tähkäpäiden päällä täysi kuu; Kesä-yön on onni omanani Kaskisavuun laaksot verhouu En ma iloitse, en sure, huokaa; Mutta metsän tummuus mulle tuokaa Puunto pilven, johon päivä hukkuu Siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu Tuoksut vanamon ja varjot veen; Niistä sydämeni laulun teen Sulle laulan neiti, kesäheinä Sydämeni suuri hiljaisuus Uskontoni, soipa säveleinä Tammenlehvä-seppel vehryt, uus En ma enää aja virvatulta Onpa kädessäni onnen kulta; Pienentyy mun ympär' elon piiri; Aika seisoo, nukkuu tuuliviiri; Edessäni hämäräinen tie Tuntemattomahan tupaan vie" Hyvää Eino Leinon sekä Runon ja suven päivää! 💚 #nocturne #einoleinonpäivä #runonjasuvenpäivä #luonto #suomenluonto #suomenkesä #heinäkuu #nature #finnishnature #poetry #finnishpoetry #naturephotography

A post shared by Anne-Mari Hakala (@annemarihakala) on

Lue aiheesta lisää:

Eino Leino kolmessa minuutissa

Eino Leino, runoilija, äidinpoika ja naistenmies

Kirjailijaliitto palkitsi kokkolalaisen Elvi Löhösen, jonka ansiota on myös Eino Leinolle liputtaminen