Macron ilmaisi huolensa ydinsopimuksesta Iranin presidentille

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on keskustellut Iranin presidentti Hassan Ruhanin kanssa Iranin ydinsopimukseen liityvistä kysymyksistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iran
Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on keskustellut Iranin presidentin Hassan Ruhanin kanssa.Ian Langsdon / EPA

Macron kertoo esittäneensä lauantaina puhelinkeskustelussa "syvän huolensa" Ruhanille kansainvälisen ydinsopimuksen heikentämisestä. Hän myös varoitti sen mahdollisista seurauksista.

Vuonna 2015 solmitussa ydinsopimuksessa Iran sitoutui siihen, ettei se varastoisi yli 300 kiloa rikastettua uraania. Sopimus on kuitenkin murentunut siitä asti, kun Yhdysvallat irtautui siitä viime vuonna ja asetti maalle talouspakotteita. Sopimuksessa ovat mukana Iranin lisäksi Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina.

Kesäkuussa Iran ilmoitti ylittävänsä ydinsopimuksessa sallitun rajan rikastetulle uraanille.

Maa on myös vaatinut ydinsopimuksen eurooppalaisia kumppaneita pysymään omalta osaltaan sitoutuneena ydinsopimuksen velvoitteisiin. Muuten Iran jättää sopimuksen kokonaan.

Tilanne Lähi-idässä on kiristynyt viime viikkoina muun muassa Omaninlahdella tehtyjen tankkeri-iskujen jälkeen ja Iranin ammuttua alas amerikkalaisen lennokin, jonka se väitti tunkeutuneen ilmatilaansa.

Aiemmin tällä viikolla Panaman lipun alla seilaava tankkeri pysäytettiin, koska sen arveltiin olleen matkalla Syyriaan lastinaan raakaöljyä. Lastin epäiltiin olevan Euroopan unionin asettaman öljyn kauppasaarron vastaista.

Iran piti tankkerinsa pysäyttämistä laittomana.

Macron ilmoitti lauantaina haluavansa ydinsopimuksessa mukana olevat maat yhteydenpitoon heinäkuun 15. päivään mennessä, saadakseen osapuolet takaisin neuvottelupöytään. Macronin mukaan hän ja Ruhani ovat sopineet pyrkivänsä neuvotteluiden jatkamiseen.

Lue myös:

Tankkeri pysäytettiin Gibraltarilla – Iran kutsui Britannian suurlähettilään kuultavaksi

Trump perui iskut Iraniin vain kymmenen minuuttia ennen operaation aloittamista

Lähteet: Reuters