1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrkyllisillä poltinkarvoilla varustetut toukat riehaantuivat kuumasta ja kuivasta säästä Saksassa – pistos aiheuttaa jopa hengenvaaran

Toukkien vuoksi Saksassa on suljettu puistoja ja moottoriteitä. Myös useissa muissa Euroopan maissa on törmätty samaan ongelmaan.

Saksa
Tammikulkurinirkon toukka.
Tammikulkurinirkon (Thaumetopoea processionea) toukan poltinkarvat voivat aiheuttaa vakavia oireita.AOP

Saksassa on törmätty tänä kesänä kuivan ja kuuman sään aiheuttamaan toukkaongelmaan. Tammikulkurinirkon toukat ovat levinneet paikoin räjähdysmäisesti ja aiheuttaneet ihmisille terveysongelmia myrkyllisillä poltinkarvoillaan, kertoo Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Poltinkarvoissa on muurahaishappoa ja thaumetopoeiini-proteiinia, mikä voi aiheuttaa iho-oireita, hengitysvaikeuksia, astmakohtauksia ja vakavimmissa tapauksissa jopa hengenvaaran. Saksassa poltinkarvoja on poistettu muun muassa useiden ihmisten silmistä.

Toukat elävät suurina joukkoina ja rakentavat puihin toukkapesiä verhoamalla oksat ja rungot seittiin. Toukat pysyvät yhdessä koko kehityksensä ajan ja voivat liikkua suurina ryhminä muodostaen jopa kymmenen metrin pituisia jonoja. Tuuli kuljettaa myrkyllisiä poltinkarvoja toukkien nahanluonnin jälkeen.

Tammikulkurinirkon toukka.
Toukat elävät suurina joukkoina.AOP

Puisto suljettiin kolmeksi viikoksi

Saksassa on toukkaongelman vuoksi suljettu puistoja ja jopa moottoriteitä, jotta viranomaiset ovat voineet puhdistaa alueet. Esimerkiksi Hampurin lähellä A1-tie suljettiin toukokuussa kolmeksi yöksi ja Dortmundissa puisto kolmeksi viikoksi, uutisoi Der Spiegel.

Saksassa toukkia on havaittu kaikissa osavaltioissa, mutta pahin ongelma on Berliinissä, Brandenburgissa, Saksi-Anhaltissa, Baden-Württembergissä, Nordrhein-Westfalenissa ja Baijerissa.

Leudot keväät ja kuumat ja kuivat kesät ovat yhdistelmä, joka saa tammikulkurinirkon toukat kukoistamaan. Samanlaisiin toukkaongelmiin on törmätty muuallakin Euroopassa, muun muassa viime vuonna Britanniassa. The Guardian-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Belgian Louvainissa palokunta joutui puhdistamaan rock-konsertin järjestämisalueen toukkaongelman vuoksi.

Lue seuraavaksi