IAEA:n entinen varajohtaja Olli Heinonen: Iran testaa, suostuuko kansainvälinen yhteisö neuvottelemaan pakotteiden poistosta

Iranilla on varastoissaan laitteistot uraanin korkeaan rikastamiseen. Lähiviikkoina on useita neuvottelumahdolllisuuksia.

Iran
Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen työskentelee nykyisin neuvonantajana Washingtonissa.
Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen työskentelee nykyisin neuvonantajana Washingtonissa.Nina Svahn / Yle

Iranin sunnuntainen ilmoitus, että se alkaa rikastaa uraania viiden prosentin vahvuuteen on varoituslaukaus kansainväliselle yhteisölle, arvioi Washingtonista neuvonantaja Olli Heinonen, Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen varajohtaja.

Heinonen toimii nykyisin Foundation for Defense of Democracies -ajatushautoman neuvonantajana.

– Iran haluaa nähdä, kuinka kansainvälinen yhteisö tähän vastaa eli suostuvatko ne pakotteiden poistoon. Vastaus tuskin on Iranin toiveiden mukainen.

Heinonen arvioikin, että Iranin seuraava looginen askel ei ole enää rikastusasteen nostaminen vaan lisäsentrifugien asentaminen.

– Iranilla on Natanzissa käytössä 5 000 sentrifugia ja varastoissaan 12 000 lisää, kaikkine lisälaitteineen ja käyttövalmiina.

Sentrifugeja yhdistelemällä Iranilla on mahdollisuus rikastaa uraania yhteen ydinaseeseen vuodessa ja lyhimmillään se saa aseuraanin käyttöön neljässä kuukaudessa, muistuttaa Heinonen.

Tätä kansainvälinen yhteisö pelkää ja tämä oli se syy, miksi Iranin kanssa tehtiin ydinsopimus vuonna 2015.

Olli Heinonen pitää myönteisena Iranin atomienergiajärjestön johtaja Behrouz Kamalvandin sunnuntaista lausuntoa, jonka mukaan Iranilla ei ole teknisiä tarpeita lähteä tuottamaan 20%:sti rikastettua uraania Teheranin tutkimusreaktoriin .

Jos rikastusaste nousisi tätä korkeammalle, niin siihen olisi löydettävä aivan eri perustelut.

Lähiviikkoina monta neuvottelumahdollisuutta

Neuvonantaja Olli Heinonen luettelee kolme kokousta, joissa Iranin ydinlaitoskiistasta päästään keskustelemaan.

Ensimmäisenä on jo tulevana keskiviikkona Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n hallintoneuvoston kokous, jossa Iran-kysymys on ainoana asiana listalla. Sieltä Heinonen ei odota ihmeitä.

Suuremmat odotukset Heinosella on viikon päähän maanantaihin, heinäkuun 15:.nteen.

Tuohon mennessä Ranskan presidentti Emmanuel Macron yrittää saada kaikki osapuolet keskusteluyhteyteen. Hän puhui tästä Iranin presidentin Hasan Rouhanin kanssa puhelimitse eilen lauantaina.

Tämä kolmas yritys voisi olla ns. Joint Comissionin kokous ulkoministeritasolla, arvioi Heinonen.

Komissio valvoo Iranin ydinsopimusta. Siihen kuuluvat Saksa, Ranska, Englanti, Iran, Venäjä ja Kiina. EU on puheenjohtaja ilman äänestysoikeutta.

'Ei olla sotaputkessa'

Olli Heinonen ei usko, että ydinohjelmakiistassa oltaisiin putkessa, joka johtaa sotaan. Tätä ei mikään osapuoli halua.

– Asioita on katsottava eteenpäin eikä taaksepäin.

Presidentti Donald Trump haluaa neuvotella, mutta sopimukseen olisi Yhdysvaltojen mielestä saatava ydinohjelman lisäksi Iranin asekaupat Lähi-idän alueella ja sen tuki eri ryhmille.

Eurooppa puolestaan haluaa pitää ydinohjelmasopimuksen omana pakettinaan.

Nämä ehdot olisi saatava sovitetuiksi yhteen ja se on vaikeaa, sanoo Heinonen.

Hän muistuttaa myös tulevista vaaleista. Trump voi jatkaa Yhdysvalloissa tai sitten ei.

– Kuka hyvänsä Yhdysvalloissa voittaa, hän tuskin voi palata Iranin ydinsopimukseen entisin ehdoin.

Vaalit ovat tulossa myös Iraniin, vuonna 2021.

– On mahdotonta, että Iranin tuleva presidentti kannattaisi ajatusta, että maa luopuisi ydinohjelmastaan.

Hasan Rouhanin toimikaudet presidenttinä tulevat täyteen seuraaviin vaaleihin mennessä.

Lisää aiheesta:

Iranilla on vielä pitkä matka ydinasekelpoiseen uraaniin – STUKin asiantuntija: "symbolinen liike, jolla korostetaan sopimuksen rikkomista"7.7.2019

Iran ilmoitti rikastavansa uraania yli ydin­sopimuksessa sovitun rajan – neuvottelija: "Teheran on antanut tarpeeksi aikaa diplomatialle" 7.7.2019

Iranin ratkaisuehdotus kiistaan uraanin rikastamisesta: "Eurooppalaisten tulisi ostaa öljyä Iranilta" 2.7.2019