1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Tilusjärjestely vähentää peltojen traktorirallia – Lounais-Lapissa järkevöitetään maankäyttöä

Lounais-Lapissa on lähdetty aktiivisesti tilusselvityksiin mukaan.  Etenkin nuoret viljelijät ovat innostuneet asiasta.

Kylvettävä ohrapelto traktorin ohjaamosta katsottuna. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Lapissa ovat meneillään maakunnan ensimmäiset tilusjärjestelyt. Tornion Arpelassa tehdään parhaillaan peltojen uusjakoa 1800 hehtaarin alalla.

– Peltotilusjärjestelyn tavoitteena on saada hajallaan ja kaukana sijaitsevat pellot lähemmäs talouskeskusta suurempaan lohkoon, Mikko Marjamaa Maanmittauslaitokselta kuvaa.

Marjamaan mukaan maankäytön järkeistäminen lyhentää kulkumatkoja tilalla ja pienentää myös viljelykustannuksia.

– Lounais-Lapissakin on isoja tiloja ja koneet hurraa tien päällä valtavia kilometrejä. Järjestely säästää maanviljelijää niin taloudellisesti kuin hänen fyysistä jaksamistakin, Marjamaa luonnehtii.

Lounais-Lapin pirstaleinen tilusrakenne on perua 1700- luvulla tehdystä maanjaosta, eikä se vastaa enää nykyaikaista maankäyttöä.

Metsäpalstat pitkiä ja kapeita

Tornion Tieksonjoella on puolestaan alkamassa maastomittaukset metsäalueen tilusjärjestelyä varten. Lisäksi selvityksen alla on neljä muuta tilusjärjestelyä Torniossa, Tervolassa ja Ylitorniolla

Marjamaa taustoittaa, että metsäpalstat on jaettu aikana, jolloin hevosilla on vielä tehty metsätyöt. Tavallisesti päätila on ollut väylän varressa ja siitä on lähtenyt pitkä palsta.

– Sitten sitä palstaa on vielä jaettu lasten kesken siivuihin. Nykyaikaisilla metsäkoneilla ei voida hyödyntää tämmöisiä 10 kilometrin pituisia ja seitsemän metriä levyisiä palstoja, Marjamaa sanoo.

Tilusjärjestelyn tavoitteena on suuremmat metsänkäsittelyalat, mikä helpottaa metsien hoitoa.

Ei porkkanakaan vieri vieressä kasva ja sama se on puulla; jos metsää ei hoida, niin se ei tuota kuutiotakaan.

Mikko Marjamaa

– Ajatuksena on, että ihmisillä tulisi tehtyä ensiharvennukset ja harvennukset ja tätä kautta myös paljon puhuttu hiilisidonta olisi paljon parempaa, Marjamaa sanoo.

– Ei porkkanakaan vieri vieressä kasva ja sama se on puulla; jos metsää ei hoida, niin se ei tuota kuutiotakaan, Marjamaa vertaa.

Aktiiviset lounaislappilaiset

Lounais-Lapissa on lähdetty aktiivisesti tilusselvityksiin mukaan. Maanmittauslaitos ja kumppanina toimiva Metsäkeskus ovat olleet positiivisesti yllättyneitä tästä.

– Se on ollut myönteinen yllätys, että maanomistajat Lounais-Lapissa ovat todella valveutuneita siitä, että mitä ympäristössä tapahtuu ja mikä on tulevaisuus.

Etenkin nuoret viljelijät ovat olleet aktiivisia peltojen tilusjärjestelyiden selvittelyssä.

– He ovat kyllästyneet siihen traktoriralliin ja toisten navetoilla ajoon kymmeniä kilometrejä. Heille pellot ovat tuotantoväline, mitä lähempänä ja mitä suuremmassa lohkossa, niin sitä parempi se heille on, Marjamaa sanoo.