Indonesian rannikolla jälleen voimakas maanjäristys – tsunamilta ja henkilövahingoilta vältyttiin

Sunnuntainen maanjäristys havaittiin 24 kilometrin syvyydessä Molukkienmerellä, Sulawesin ja Molukien saarien välissä.

maanjäristykset
Indonesian kartta
Petteri Sopanen / Yle

Indonesian edustalla mitattiin sunnuntaina voimakas 6,9 magnitudin maanjäristys. Yhdysvaltain geologiavirasto havaitsi maanjäristyksen 24 kilometrin syvyydessä Molukkienmerellä, Sulawesin saaren ja Molukien saariryhmän välissä.

Indonesian viranomaiset antoivat tsunamivaroituksen järistysaluetta ympäröiville rannikkoalueille. Uutistoimisto AFP:n mukaan varoitus peruttiin myöhemmin.

Tämänhetkisten tietojen mukaan kuolonuhreilta ja aineellisilta vahingoilta olisi vältytty. Järistys ja sitä seurannut tsunamivaroitus kuitenkin aiheutti pakokauhua esimerkiksi Ternaten kaupungissa Molukien saariryhmällä.

Yhdysvaltain geologiavirasto oli aiemmin varoittanut, että huonosti rakennetut tai suunnitellut rakennukset voisivat saada mittavia vahinkoja.

Indonesia on erittäin järistysherkkää aluetta, mikä johtuu sen sijainnista kahden mannerlaatan yhtymäkohdassa. Esimerkiksi vuoden 2004 tapaninpäivän tsunamin aiheuttaneen 9,1 magnitudin maanjäristyksen keskus oli Sumatran rannikolla. Tsunami tappoi noin 220 000 ihmistä.

Viime vuonna Palun kaupungin lähettyville Sulawesin saarella iskenyt 7,5 magnitudin maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami johtivat yli 2 200 kuolemaan. Noin tuhat ihmistä julistettiin myös kadonneeksi.

Lähteet: REUTERS-AFP-AP